Translate

2014. április 20., vasárnap

Balassagyarmat



Balassagyarmat



Balassagyarmat kedvező fekvésének köszönhetően már jóval a honfoglalás előtt lakott hely volt.

A település nevében hordja eredetét: egyik honfoglaló törzsünk (Gyarmat) tagjai telepedtek meg itt. A név előtagját pedig a legfontosabb birtokosairól, a Balassa családról kapta a 15. században.

Balassagyarmatnak az Ipoly déli partján tipikusan hídfő szerepe volt, itt volt a folyó legforgalmasabb átkelőhelye.

A legbátrabb város:         

A balassagyarmati felkelés, avagy csehkiverés 1919. január 29-én zajló, jórészt utcai harc volt a Balassagyarmatot elfoglaló csehszlovák erők és a felkelt városi polgárok, valamint az utóbbiakat támogató magyar katonák között.

 A csehek kiverése január 29-ének hajnalán indult, mikor a magyar erők behatoltak a város területére és megtámadták a csehek által birtokolt épületeket, amelyek között a legfontosabb a laktanya volt.

A laktanya területén dúltak a legnagyobb harcok, amik egészen február 1-jéig eltartottak. A harcokban több ember, köztük a cseh parancsnok, Augustin Lauka is életét vesztette.

A laktanyát végül a polgárok és a megérkező iglói géppuskások egységei foglalták el, ezzel pedig az egész várost visszafoglalták.

A felkelők hősiessége elismeréseként, 2005-ben az Országgyűlés a Civitas Fortissima  (legbátrabb város) címet adományozta Balassagyarmatnak.




Palóc Múzeum:

A palócok egykori mindennapjaival és ünnepeivel, szokásaival és viseleteivel ismerkedhetünk a múzeumban. Érdekes látványosság a régi paraszti élet bemutatása.






A Szerb templom:

Az Óváros téri Szerb templom 1910-ből származik. Az egykori, jellegzetesen hagymakupolás, görög-keleti szerb templom ma már önálló galériaként működik. 




Szentháromság Katolikus Főplébánia templom:
2009-ben ünnepelte felszentelésének 250. évfordulóját a műemlék barokk templom, amelyet Balassa Pál építtetett 1740-46 között. A templom oldalfalán Mindszenty Józsefről készített bronzszobor látható, amellyel a bíborosnak, a városban tett látogatásának állítanak emléket.



Képek a városról:







Nézzünk meg egy videót a városról:

Szabó Lőrinc így írt gyermekkorának Ipoly menti „tündérvárosáról”.

Tündérváros
„Balassagyarmat – óh, hogy szeretem!
Legszebb ott volt fiatalon életem,
Ott nem bántott talán még semmi se
S ha bántott, rögtön gyógyult a sebe.”


                      2014 február                                    Készítette: Vincze Péter







 

5 megjegyzés:

  1. Kedves, tiszta város, köszönöm szépen. Üdv.,janosgyula

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen .Az ismertetés a fotók egy kedves szép várost mutat be. Nekem egy pici hasonlóság egy egy része , persze a táj házak. Mezőkövesd , Hajdúszoboszló, vagy a Hortobágy ........ stb. rendezettség , tisztaság jellemző. További szép és kellemes munkát . Szeretettel klára

    VálaszTörlés

  3. Köszönöm,hogy láthattam ezt a szép Várost 

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen !
    Üdvözlettel: Mária

    VálaszTörlés
  5. Szép kis város, a "palóc főváros" és ha nem tévedek, korábban megyeszékhely volt. Köszönöm érdekes tájékoztatódat. Üdv. janosgyula

    VálaszTörlés