Translate

2014. augusztus 7., csütörtök

Andalúzia, Marbella



Marbella



Marbella az andalúz tengerpart, a Costa del Sol koronagyémántja, a gazdagok és hírességek, legelegánsabb üdülőhelye.

A közelmúltban itt nyaralt az amerikai elnök felesége, és most esküdött Julio Iglesias örök hűséget öt gyermeke anyjának. /úgy látszik, nem szereti elkapkodni a dolgokat/

Marbella soha nem volt szegény kis halászfalu, hanem mindig is egy viruló kereskedelmi város volt. Híres színészek is szívesen nyaralnak itt, Antonio Banderasnak itt van a háza, itt van egy étterme és egy diszkója. Banderas nagy népszerűségnek örvend egész Andalúziában.

Ha itt szembe jön veled valaki, aki hasonlít egy híres filmsztárra, az nem hasonmás, hanem személyesen a híresség.

Marbella az egész világról idevonzza az igényes és választékos ízlésű nyaralóvendégeket.

A városnak két jellegzetes arculata van, az egyik, a főúttól a tengerpart felé eső Promenade La Alameda, mely régi időket idéző sétány , évszázados fákkal, pineákkal és eukaliptuszokkal, és azulejo csempékből készített pihenőpadokkal ellátott, árnyas mediterrán liget.


A sétány tengerparthoz közelítő részén Salvador Dali köztéri szobrait láthatjuk. Sokan megpróbálják kitalálni, hogy melyik mit ábrázol, de ez nem mindig sikerül.



Pompa és fényűzés minden mennyiségben, és sajnos az árak is ehhez igazodnak.
A tengerparton végigfutó sétány, mely teli van kávéházakkal és éttermekkel, találtunk egy magyar éttermet is, fiatal vállalkozók próbálják megszerettetni a magyar konyhát az idelátogatókkal.



Marbella másik arca, a gyönyörűen karbantartott óvárosi rész, ahol kanyargós, szűk utcácskákat, hangulatos tereket és régi, római, valamint mór műemlékeket fedezhetünk fel.

Plaza de los Naranjos: A narancsfák terén, a természet és korabeli építészet varázslatos szimbiózisa tolmácsolja Marbella óvárosának romantikus hangulatát. 
A mór stílusban épült házak és a környéken lévő szűk, kacskaringós, néhol pedig meredek utcácskákban, egymást érik az éttermek, a kis üzletek, ajándéktárgyakkal, ruházattal, ékszerekkel, és minden árucikkel.



A középkori várfalakat meghagyva, a várat lakásokkal beépítették. A festői óvárosban a kanyargó, szűk utcákon sétálva, a gyönyörű tereken megállva az eredeti, andalúz atmoszféra fogad. Marbella legöregebb háza, az 1552.-ben épült kormányzó, vagy magisztrátus háza.
Marbella a Costa del Sol legelegánsabb és legfelkapottabb üdülővárosa. Ehhez bizonyára hozzájárul az arany mérföld, mely a Marbella Club Hotel és a szaudi királyi rezidencia között húzódik.

Marbella legillusztrisabb vendége Fahd szaudi király volt, aki miután 1974-ben a monte-carlói Casinóban bankot robbantott, felfedezte magának Marbellát, s 2005. évi haláláig 1000 fő fölötti kíséretével költötte az olajdollárokat, mellyel kétségkívül a város virágzásához jelentősen hozzájárult.

Hozzávetőleges becslések szerint a király itt-tartózkodásai alkalmával a lokálokban, ékszerészeknél, vitorlás clubban 40- 60 ezer dollárt költött naponta, s igen bőkezű adományokban is részesítette a várost is.

A királyi szintű kereslethez igazodtak az árak is, az egyszerű turistának itt csak nézelődni érdemes.

Marbella-t a Costa del Sol Saint Tropezeként is szokták emlegetni.







                  Marbella 2010                                    Készítette: Vincze Péter


6 megjegyzés:

  1. Köszönöm Péter! Lenyűgöző város, hangulatos utcák, terek, színesek . Melegséget árasztanak a színpompás házak, bár most nem hiányzik mert itt is meleg van. További kellemes utazást. Szeretettel Klára

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Szuper zene, és látvány!

    VálaszTörlés
  3. kellemes utazás volt :-) szívesen sétálnék én is itt .

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm az aranyos hozzászólásokat.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép ,köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  6. Szép hely, köszönöm érdekes útleírásodat. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés