Translate

2014. szeptember 4., csütörtök

A Pokol előszobája



A Pokol előszobája

Nápoly és környékének történetéhez hozzátartozik a vulkánok kitörése és szunnyadó aktivitása egyaránt. A vulkáni tevékenység egyik fajtája a „solfatara”, ami tulajdonképpen a vulkáni utóműködés különféle előfordulásait jelenti
A Nápoly melletti Pozzuoli város közelében található egy Solfatara kráter. Fortyogó iszapvulkánok, 160 °Celsius hőmérsékletű tó, forró kénes gőzök, kisebb kráterek és erőteljes kénszag utal a mélyben működő energiák erejére. Még mofetta (kénhidrogénes gázkitörés) is előfordul.
A tájat Campi Flegrei (égett) - mezőknek is hívják. Talán így lehet elképzelni a Pokol előszobáját.

A név eredete: a latin sulpha terra-ból származik, jelentése kénes föld, kénes vidék. 
Az ókorban Forum Vulcaninak nevezték, az istenek kovácsának, Vulcanusnak a tüzére utalva. Már Odüsszeus történetében is van utalás a helyre.



Az oldott ásványi anyagot tartalmazó több-száz Celsius fokos vízgőz kitöréseket fumarolának nevezik, mivel a szabad levegőn, amikor a forró gőz kondenzálódik és kiválnak az ásványi anyagok, úgy látjuk, mintha füst gomolyogna az ég felé. (innét kapta a nevét is, fuma=füst)
A 100°Celsius körüli hőmérsékletű bugyborékolva fortyogó iszapot „vulcanettonak „ – vulkánocskának hívják.
 
A terület bejárása strandpapucsban nem ajánlott, hiszen igen fürgén kellene szedni a lábad a forró talajon. Ha erőteljesen rátoppantasz a földre, üregesnek érzed, mivel a talajban a felszín alatti gázok járatokat vájtak.
A felszín hőmérséklete még elviselhető, de egy kisebb gödörben megfőzheted az ebéded.
Ha megnézzünk meg egy infravörös felvételt egy kis gödröcskéről, olyan mintha a Napot fényképeztük volna.

 


A solfatara részben növényekkel benőtt kiszáradt kráterfenék, a megszilárdult kis iszapvulkánokon sétálhatunk.





 
A mintegy 800x600 méteres ellipszis alakú területen fekvő természetes park sziklák felőli oldalán találhatjuk a Bocca Fumerolát, melyben, mint egy óriási üstben fortyog a homok és a forró kénes füst sárgára festi a köveket.

 


Korábban iszapfürdőként, gyógyhelyként is hasznosították a Solfatará-t, ennek nyomait a megépített gázfürdők mutatják.
Az ősi barlangokban (stufa) kialakított izzasztókamrákban a kénes gőz belégzésével légúti betegségeket gyógyítottak. A két kamrát "Purgatóriumnak" és "Pokolnak", nevezték, mert a hőmérséklet elérte a 60, sőt a 90 ° C-t is.




A parkban – bármily meglepő – kemping üzemel, kis faházakkal. Vajon miért???
Ennek a vulkáni látványosságokon kívül más oka is van. A kiáramló kénes gőzök oldott ásványi anyag tartalma kedvező hatással van a férfiasságra. 

A helyi polgármester „természetes viagraként” emlegeti a csodálatos hatást.
Büszkén hangoztatja, hogy Pozzouli városában nem csökken az esküvők száma és mintegy 1000 csecsemő születik évente, ami a 80ezer fős lakossághoz mérten valóban figyelemreméltó.

 
A National Academy of Sciences "PNAS"egy tanulmányában tudományosan is alátámasztotta a tapasztalati tényeket, bizonyítva, hogy a gázokban lévő hidrogén-szulfid más elemekkel, vegyületekkel együtt értágító hatású, mely elősegíti az erekciót. A kísérleti patkányok "erotikus reakciói” is igazolták a megfigyeléseket.

 
Nézzünk meg egy videót is:  
https://www.youtube.com/watch?v=u8B_GmAvR3w

 
                             2014 augusztus              Készítette: Vincze Péter
 

5 megjegyzés:

  1. Péter.!..Köszönöm szépen ..!!!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Péter, érdeke a leírás , a kén - férfiasság, nekem a térdeimre adnak ilyen kénes pakolást , gyógyításra. További kellemes utazást. Klára

    VálaszTörlés
  3. Valóban pokoli hely. Köszönöm szépen. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  4. nagyon szépek a felvételek , de ha ennyi mindenre jó .....akkor nem lehet pokol

    VálaszTörlés