Translate

2015. február 17., kedd

Tapolcai tavasbarlang

Tapolcai tavasbarlang

Télen is nagyszerű természeti program a tapolcai tavasbarlang meglátogatása, ahol a hatalmas termek, folyosók kristálytiszta vizű labirintusán keresztül üldözte Ötvös Csöpi és Dr. Kardos dr. a galád kincsrablókat.
 A bazalthegyekkel övezett tapolcai medence hazánk egyik legszebb természeti kincse. Eötvös Károly a kerek világ legragyogóbb foltjának nevezte el a tapolcai medencét.




 A medence középpontjában fekszik Tapolca városa, mely a mai hírnevét főleg tavas-barlangjának köszönheti. A város és a tavas-barlang ma, összetartozó fogalmak. A Közép-Európában egyedülálló látványosság a város szívében található.
A tavas-barlang felfedezése, gyakorlatilag egy véletlennek köszönhető, hiszen nem neves természetkutatók találtak rá, hanem egy kőműves kútásás közben. Németh Ferenc kőműves és kútásó kapta a megbízást, hogy Tóth Pál pékmester telkén, a Kisfaludy utca 6. sz. alatt, egy kutat ásson. Csákánnyal, majd később robbantással bontották meg a kőzetet.
Ahogy lefelé haladtak először egy kisebb üregre akadtak ahová Németh Ferenc bemászott és a kőomladékok mögött egy párás levegőjű tágas termet talált. Fáklyákkal felszerelkezve egy nagyobb méretű barlangra akadt, majd egy földalatti tó partjához ért. Ezen teknővel átkelve, további kisebb tavakat talált.


A felfedezés hírére a polgári iskola igazgatója, Rédli Gusztáv és még páran lemásztak a felfedezett üregbe. Jelentették a nagy eseményt Lóczy Lajosnak, a Balaton-kutatás akkori vezetőjének, és megkezdődött a barlang tudományos feltárása. Meglepő gyorsasággal zajlott a feltárás és 10 évvel később már a látogatók számára is megnyitották. Magyarországon ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és az idegenforgalom céljára is használt barlang.
A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer, a földtörté­neti emlékek között is jelentő értéket képvisel. A védetté nyilvánított tavasbarlang alsó termeit és a felső járatok egy részét 19-20 Celsius-fokos víz borítja. Mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni. A változó mélységű, tiszta vízben jól láthatók az alsó termekbe vezető lejáratok is. 






A barlangrendszer bemutatására korszerű látogató központ épült, melyben látványos tablók, kisebb panoptikum és fantasztikus 3D-s fotók, filmek segítségével ismerhetjük meg a geológiai összefüggéseket és csodálhatjuk meg a földalatti világ szépségeit.





Az 1925-ben felfedezett kórházbarlang különleges klímája, (a rendkívül tiszta levegő, a viszonylag állandó hőmérséklet és a közel 100 %-os relatív páratartalom) a légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek nyújt segítséget.
Néhány szó a tavasbarlang vízutánpótlásáról. A Bakony hegység felől érkező karsztvíz egyik része viszonylag alacsony hőmérsékletű, és ez keveredik a mélyebb rétegekből jövő, és a Föld hőjétől felmelegedett termálvízzel.
A hideg és a meleg karsztvizek keveredése üregeket, járatokat kioldva, hozta létre évezredek alatt a barlangrendszert. A 80-as és 90-es évek erőltetett ütemű bauxitbányászata miatt lecsökkent a vízszint, csak a 90-es évek vége óta lehet újra csónakázni.
A tavasbarlang élővilágának közismert és legfeltűnőbb képviselője a fürge cselle, egy apró halfajta, amelyet a tapolcaiak csetrinek hívnak.


Nézzünk meg egy videót a tavasbarlangról:


        2015                                                                                Made by vinpet

5 megjegyzés:

  1. Péter.!....Köszönöm szépen ....gyönyörű..!!!

    VálaszTörlés
  2. Szép bemutatása ennek a romantikus, érdekes helynek, köszönöm. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm nagyon szép csodás . Csodásak a felvételek és a részletes leírás hozzá.További kellemes utazásokat kívánok. Klára

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen !
    Csodálatos bemutató. További jó utazást, jó egészséget kívánva
    üdvözöllek:
    Klári

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen ezt a remek bemutatót kedves Péter!
    Szeretettel : Éva♥

    VálaszTörlés