Translate

2015. augusztus 26., szerda

Bruges–i látnivalók

Bruges–i látnivalók

Kapcsoljuk be a bolondos professzor időgépét, repüljünk vissza a múltba és látogassunk el egy középkori flamand kisvárosba. A város neve a norvég „Bryggia” (kikötő) szóból ered.

Az óváros kanyargós, keskeny, macskaköves utcáit hajózható (mondjuk inkább, hogy csónakázható) csatornák szelik át, némi velencei hangulatot idézve. A jellegzetes németalföldi, keskeny csúcsos homlokzatú polgári házak fölé égbenyúló templomtornyok magasodnak.

Bruges városát 1128-ban alapította I. Balduin gróf. Érdekesség, hogy tengeri kijáratát egy viharnak köszönheti a város, amikor a víz betört a szárazföldi területekre, és egy természetes csatornát alakított ki.

Az ezeréves város gazdagságát elsősorban a kereskedelemnek köszönheti. A középkorban az egyik legfontosabb Hanza-város volt. 
A XIX. század második felétől a megélénkült turizmus jelenti a település legfőbb bevételét.
A hajdani aranykorból páratlan épségben és szépségben megmaradt épületek vonzzák a látogatókat.
Az egyik legszebb belga város, melyet csak úgy emlegetnek: die Scone (a szépség). 
A gyönyörű gótikus és barokk épületek múltidéző hangulata, a sok-sok templom és kápolna, a várost ékesítő több száz kisebb-nagyobb Madonna-szobor évről évre a turisták százezreit vonzza.





Kevesen tudják, hogy a tőzsde (börze) név a Bruges-i  van der Buerse család nevéből származik, akik utalványokat, jelzálogleveleket és váltókat alkalmaztak a  pénzügyi műveletekben, a címerük, pedig három erszényt ábrázolt. 

A kereskedők a tekintélyes kereskedőcsalád háza előtt gyülekeztek üzletkötésre. A Börze nevet, ma is világszerte használják.

Apropó, tudod, hogy kell a kákán csomót keresni?
 Egyszerű, olcsón veszed, és drágán adod el.


A hangulatos kisváros 2002-ben Európa kulturális fővárosa volt. Történelmi belvárosa 2000 óta a Világörökség része.

A várost először gyalog érdemes felfedezni, de figyeljünk kockaköveken vadul kopogó lovas hintókra és a cikázó biciklisekre.
  
A legfontosabb látnivalók

Miasszonyunk templom:

 A városban található Európa legmagasabb, 122 méteres kőtornyú temploma, Miasszonyunk-templom, ahol megtekinthető Michelangelo Madonna-szobra. 

A Madonnát a művész a Sienna-i katedrális számára készítette, de két Bruges-i kereskedő megvásárolta az alkotást.





A Szent Vér bazilika:

A város másik büszkesége a Burg téren áll. Nevét onnan kapta, hogy emeletén Jézus vérét tartalmazó fiolát őriznek, amit egy keresztes lovag hozott a Szentföldről. 
A helyi nevezetességnek számító Krisztus vére körmenetre évről-évre egyre több látogató érkezik. 



A Piactér:

A tágas teret jellegzetes németalföldi, keskenycsúcsos homlokzatú polgári házak övezik, de először a 83 méter magas 47 harangból álló Belfort harangtornyot pillanthatjuk meg, mely uralja a teret, és szimbolizálja a középkori brugesi polgárok erejét és szabadságszeretetét.
Az 1240-ben épült torony az idők során többször vált a tűz áldozatává. A harangjátékok mechanikusan is működik, de kezelésére a város egy hivatalos harangozót is foglalkoztat, hogy teljes legyen a középkori feeling.
A 366 lépcsőfok megmászásával gyönyörű kilátás nyílik a városra, ha szerencsénk van, még az Északi-tengerig is elláthatunk. 







A Városháza:

Az 1375 körül épült impozáns épület a város középkori virágkoráról tanúskodik. Belgiumban ez a legrégebbi és a helyiek szerint legszebb Városháza. 
A homlokzaton bibliai és történelmi alakok szobrai láthatóak. Néhány terme látogatható és polgári esküvők is köttetnek falai között. 




A séta után menjünk hajókázni:
A várost átszelő csatornarendszeren hajókázva, a városnak újabb szépségeit fedezhetjük fel. 
A csatornákban az épületek „velencei módra” a vízben állnak, a házak egy részének közvetlen csónakkijárata is van. 






Az alacsony hidak és a labirintusszerűen kanyargó csatornák egy középkori skanzen hangulatát idézik. A vízről csodálatos kilátás nyílik a pompás épületekre. Festői látvány az ódon hidak, és a csendes víztükör fölé hajló fák. 





Elhajókázunk a Szent János Kórház mellett, melyet a XI. században alapítottak, falai között talán a világ egyik legrégebbi gyógyszertára tekinthető meg.


Gasztronómia:

A kulturális értékek mellett a város a kulináris élvezetek széles választékát kínálja a látogatóknak.
Mielőtt választanánk a jellegzetes ételek közül, igyunk egy sört. A választás nem egyszerű, több-száz különböző sört kínálnak. A legnépszerűbbek az apátsági sörök. Minden sört azonos címkéjű pohárba töltenek.

Bátran kóstoljuk meg, nem fogunk csalódni, bármelyiket is választjuk. Azért nem árt az óvatosság, mert a nálunk megszokott, négy-öt %-os alkoholtartalmú sörök Belgiumban inkább üdítőnek számítanak, nem ritka a 8-10%-os sör sem.

Aztán kóstoljuk meg az ízesített lében vagy fehérborban párolt fekete kagylót sült krumplival. Természetesen közben folyamatosan igyuk a sört.

A végén ne hagyjuk ki a kézzel készült csokoládék kóstolását sem.





Befejezés:

A város a késő középkor óta alig változott. Évszázados csipkerózsika álmából reggelente a turisták csókja ébreszti, bár a látogatók tömegét látva ez inkább csóközön.
Bruges-ben a legjobb dolog céltalanul kószálni, bámészkodni és időnként legurítani egy sört. A város középkori atmoszférája és romantikus hangulata szinte magával ragadja a látogatót. 




Nézzünk meg egy videót a városról:


Csónakázzunk: 


                2015 aug.                                                       Made by peter

3 megjegyzés:

  1. Köszönöm Péter! Nagyon élveztem ezt a kirándulást is. Szép ódon város gótikus épületei hangulatosak. További kellemes utazásokat , kívánok .Szeretettel Klára

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Páter ezt a csodálatos élményt amit kaptam ez a város színtiszta gyönyőrűség!

    VálaszTörlés
  3. Szép város Brüzzs /talán, valahogy így kell kiejteni/, köszönöm szépen, hogy ilyen alaposan és részletesen bemutattad. Üd.janosgyula

    VálaszTörlés