Translate

2015. augusztus 29., szombat

Gent, Észak Firenzéje

Gent, Észak Firenzéje

A város a Schelde és a Lys folyó torkolatánál fekszik, a település neve, a kelta 'ganda' összefolyás torkolat szóból ered. 

A történelmi emlékekben és műkincsekben rendkívül gazdag várost számos kis csatorna szeli át, észak Firenzéjének is szokták nevezni.

A Graslei és a Korenlei rakpart házai felejthetetlen látványt nyújtanak.


Genti látnivalók:

A Városháza:
Gent egyik nevezetessége a Városháza, melyet körbe sétálva felér egy építészeti stílus tanulmányúttal a gótikától a reneszánszig.
Az épület két szárnya két teljesen eltérő stílust képvisel, de mégis, összességében harmonikus egység.A Belfried torony: A genti függetlenség jelképe.
Gravensteen vár:
A város másik látványossága a  a flandriai grófok várkastélya.  Philip Alsace gróf a keresztes lovagok várának mintájára építette a XII. században. Ma az épületben múzeum található, amely a Gentben használt kínzó és harci eszközöket mutatja be.
A középkori várépítők bizonyára nem sejtették, hogy a várfalak alatt majd villamos csenget, turistabuszok araszolnak a fényképezőgépekkel felfegyverzett turisták tömege között.
Még az (örök) ifjú házasok is itt kezdik a nászutat. Egy csipetnyi középkor a belvárosban!
A vár egyébként sohasem állt ostrom alatt, a legnagyobb veszélyben akkor volt, amikor kezdték elhordani a köveit, hogy lakóházakat építsenek belőlük.
A korabeli városatyák segítségével a vár hősiesen ellenállt a rombolásnak, így ma is gyönyörködhetünk szépségében.
A vár egyébként olyan, mint amilyeneket ügyes kezű apukák építenek a gyerekeiknek a tengerparton, csicsás bástyákkal, tornyokkal.Szent Bavo katedrális (flamandul Sint-Baafskathedraal):
A dóm névadója, a flandriai Szent Bavo a VII. század közepén élt, és a Genti Apátságban van eltemetve. 
A Genti Egyházmegye alapítása után lett dómmá a város főtemploma, az akkori Szent János templom, és azóta viseli Szent Bavo nevét

A gótikus katedrális főhajóját és a kórust 24 kápolna veszi közül. A dómban olyan híres művészek alkotásai láthatók, mint Hubert van Eyck a „Titokzatos bárány imádása” című oltárképe 1432-ből, amelyet testvére Jan van Eyck fejezett be, valamint Rubens 1624-ben befejezett oltárképe, amely Szent Bavo kolostorba lépését örökíti meg.
A templom a gótika egyik legszebb épülete Belgiumban, és húsz táblaképből álló szárnyas oltár a legnagyobb művészettörténeti értéke. Graslei rakpart:

A Graslei rakpart a város legszebb, leghangulatosabb része. A folyó mellett egymás után sorakoznak a korabeli kereskedőházak, raktárak és a különböző céhek székházai. 
Természetesen nem maradhat ki a vámház és a posta sem.
A középkori flamand építészet jellegzetes formái és élénk színei ma is szemet gyönyörködtetőek.
A gazdag rakománnyal érkező kereskedelmi hajók helyett ma turistákkal zsúfolt sétahajók közlekednek a csatornákon.A kőfaragók céhének a háza:
Gent másik nagyon érdekes látnivalója a kőfaragók céhének a háza, melynek érdekessége a tetőt díszítő hat különböző szélforgó.


Az impozáns óratornyú korábbi posta épületet átépítik, ez év végén egy exlusiv bevásárlóközpont nyílik a patinás épületben.
 A flamand színház: Különleges a festett homlokzat.


Járda és fal díszítés:       
 Szent Miklós templom: Az egykori gabonapiac terén magasodik.


A belga sört Gentben is meg kell kóstolni, hiszen a sok gyönyörű látvány és a hosszas séta során érthető, ha megszomjazik az ember.

Nosza, irány a híres Dulle Griet (Veszett Margit) söröző, amely egy XV. századi öntött vas ágyúról kapta nevét.
Kissé szűkös a választék, csak 250 féle sörből választhatsz. Ha nagyon szomjas vagy érdemes MAX sört rendelni, bár ez esetben a pincér elveszi a fél pár cipődet, beleteszi egy kosárba, amit felhúz a plafonig, és addig nem kapod vissza, amíg meg nem ittad az egészet.

Ha nem tudod meginni, marad a cipőd. Mezítláb távozó vendéget nem láttam!


Gent városa maga a történelem, Párizs után a középkor második legnagyobb városa volt. 
Méreteiben ma már jelentősen elmarad Európa nagyvárosai mögött, sajátságos középkori hangulatát megőrizte.

Ezt az alábbi videó is bizonyítja: 


        2015 aug.                                                                  Made by vinpet

7 megjegyzés:

 1. Köszönöm érdekes tájékoztatódat Gentről. Vidéki városkának hittem, de e szerint komoly nagyváros, komoly történelmi és kulturális értékekkel. Üdv.janosgyula

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Próbáltam visszaadni a város egyedi hangulatát. Ja, és visszakaptam a cipőm.

   Törlés
 2. köszönöm a tájékoztatót, csodálatos!

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm szépen Péter a részéletes tájékoztatót megint gazdagabbak lettünk egy várossal. További kellemes utazást, szeretettel Klára

  VálaszTörlés
 4. Ismét egy csodálatos várost "ismerhettem" meg az utazásodról készített blogodban Kedves Péter. Minden fotód és azokról írt ismertetőd annyira élethű,hogy az ember úgy érzi ,hogy veled utazott. Köszönöm az élményt,amelyet kaptam Tőled a blogod és a nagyszerű videód által. Szeretettel ~ Éva

  VálaszTörlés