Translate

2015. augusztus 17., hétfő

Szentpétervár

Vízi országúton Szentpétervárról Moszkvába


Oroszország általános megközelítési módja szinte kizárólagosan a repülőút. Most is így történt, de egy látványos és kalandos folyami hajózással elegyítve.

A hajóút Szentpétervárról indult, először ismerkedjünk meg ezzel a gyönyörű várossal!

Szentpétervár:

A Néva mocsaras deltájában, Amszterdam mintájára épült várost a helyiek Pityernek becézik. A Nagy Péter által megálmodott és megvalósított gyönyörű metropolis bővelkedik látványosságban.

Korábbi látogatásaimról készítettem egy összeállítást, mely bemutatja a várost.Szentpétervár sokat szépült és fejlődött az elmúlt évtizedek alatt, a legfontosabb látnivalókat részletesen bemutatom.


Séta a városban:

Szentpétervár a világ egyik legszebb városa, a keleti és a nyugati kultúra művészi összefonódását érzékelhetjük, miközben csodáljuk a gyönyörű és különleges barokk palotákat.

Szinte a város egésze, egyetlen egy építészeti remekműnek számít. Kisebb nagyobb csatornák, melyek egy része hajózható, széles utak és szobrokkal díszített hatalmas parkok nyújtanak felejthetetlen látványt. 
A kora-nyári fehér éjszakák természeti jelensége is vonzza a látogatókat.

Szentpétervár jelképeinek egyike az a rengeteg felnyitható híd. A város méltán része a világörökségnek.
Az uralkodók páratlan értékű művészeti gyűjteményeket is felhalmoztak, de szinte minden épület, minden csatorna rejteget valami érdekességet.

Leglátványosabb hajóval felfedezni a várost.

Számos helyen indulnak városnéző sétahajók, szálljunk be mi is! 

A csatornák útvesztője után a vízi út a Néva folyóra vezet.

Nézzünk meg egy videót a hajókázásról: 


Sétáljunk le a Néva partra, a híres bronzlovas szobor mellett láthatjuk az Admiralitás épületét!A forgalom óriási, de az autósok meglepően udvariasak. Ha van pénzünk, mehetünk hintóval is.
Megpihenhetünk egy hangulatos szökőkút mellett, és rácsodálkozhatunk egy hirdetésre is, mely Csehov Három nővér című művének előadására invitál, melyet Eszenyi Enikő rendez.Érdemes ellátogatnia a Szmolnij székesegyházba is, mely nevét a szmola,vagyis kátrány szóból nyerte, mivel itt volt egykor az Admiralitás-hajógyár kátrányraktára.
Rastrelli 1748-ban kezdte el a kolostor székesegyházának építését, de csak 1835-ben fejeződött be.Ha elég elszánt vagy ülj be egy kávéra a Café Idiot –ba! Ez egy kávézó, melyet Dosztojevszkij híres regényéről (A félkegyelmű) neveztek el. 


De lehet strandolni a Néva partján is, a Péter-Pál erőd szomszédságában.


Még néhány kép a városról:


Egy francia szerző így írt a városról: "Szentpétervár pompázatosságával és rendkívüli kiterjedésével nem más, mint egy büszke emlékmű, amelyet az oroszok emeltek jövendő hatalmasságuknak.” (Marquis de Custine 1790-1857)

Szentpétervár főbb látnivalóit külön blogban mutatom be.

                 2015 jún.-júl.                                      Made by vinpet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése