Translate

2015. augusztus 17., hétfő

Uglics a Volga menti város

Uglics


Az egyik legszebb Volga menti város, az Arany Gyűrű városai közé tartozik.  Az „Arany Gyűrű” (Золотое кольцо - Zolotoe kolco) városai Oroszország történelmét és kultúráját jelképezik. Ezek közül, most Uglicsba látogatunk. 

A város nevének eredetére két változat is található. 
A „sarkon (oroszul na uglu) mert itt kanyarodik a Volga, vagy a szén (oroszul ugloj) szóból, mert az itt megtelepülő őslakosok szénégetéssel foglalkoztak.



A várost 937-ben alapították. A legenda szerint Igor herceg és kísérete azért ment a településre, hogy lakóit megszámlálja, és kijevi fejedelemsége adófizetőivé tegye. A helyieknek ez nem nagyon tetszett, ezért az erdőben két fa közzé kötözték őket. 
A Volga jobb partján fekvő település az ó-orosz építészet egyik legjellegzetesebb képviselője. A folyóról gyönyörű kilátás nyílik a parton lévő uglicsi Kremlre.



A város önálló fejedelemség központja volt, fénykora a XIII. századra tehető. Ebben az időben 15 templomot és 3 kolostort építettek, még saját pénzverdéje is volt a városnak.

Hírnevét mégis egy tragikus eseménynek köszönheti, 1591-ben itt ölték meg Rettegett Iván cár fiát, a kiskorú Dimitrijt.
A történelemből ismert, hogy Rettegett Iván megölte Iván cárevicset, amikor összevitatkozott apjával, hogy indítsanak-e sereget Pszkov felszabadítására. 

Repin döbbenetes erejű festménye ezt a történelmi jelenetet ábrázolja,
Iván esztelen dühében meglengeti vasalt botját, és a cárevics bezúzott halántékkal zuhan a földre. 
Iván egy pillanatig dermedten áll véres botjával a kezében, majd az élettelen testre borul, és megpróbálja elállítani a koponya sebének vérzését. (A kép a moszkvai Tretyakov képtárban látható.)


Rajta kívül még két gyermeke volt: a gyengeelméjű Fjodor, és a kiskorú Dimitrij.

Rettegett Iván halála után Fjodor került a trónra, aki államügyek helyett imádkozással töltötte napjait. Ezért egy udvari tanács irányította az országot, Borisz Godunov vezetésével.

A cári trón igazi várományosát Dimitrijt, az apja halála után anyjával együtt Uglicsba száműzték.
1591. május 15-én a nyolcéves gyermeket halva találták, a torka volt elvágva. Hivatalosan nyomozás balesetnek minősítette az eseményt, mondván, hogy a fiú epilepsziás rohamában valamilyen éles tárggyal saját magát sebesítette meg. A nép körében elterjedt, hogy Borisz Godunov rendelte meg a gyilkosságot. 

Valójában ma sem lehet tudni, mi is történt.
Száz évvel később, azon a helyen, ahol a cárevics holttestét megtalálták, templomot emeltek, amelynek a neve Vérző Dimitrij. A templom belsejében levő freskók elbeszélik a cárevics halálának történetét.






A Volgán hajózva először az „uglicsi kreml”-t pillantjuk meg. 

Ez a középkorban komoly erődítmény volt, bástyákkal, erős falakkal és felhúzható hidakkal. 



Pjotr Szmirnov, orosz „vodkakirály” emlékére, szülővárosában, múzeumot is létesítettek, ahol 80 féle vodka látható.
Érdekes módon a világhírű „Szmirnoff 21” jelű ital, már nem számít orosz terméknek. A hírek szerint a polgármester egy vodka szobor megalkotására is adott megbízást egy neves szobrászművésznek.
A szobrász megtiszteltetésnek vette, hogy "az orosz lélek számára hagyományosan oly drága" tárgynak állíthat emléket.
A finanszírozás nem jelent majd gondot, mert a szobrot vodkamárkák címkéi fogják díszíteni, így a költségeket az orosz szeszipar állja.

Uglicsban működik a híres „Csajka” óragyár, melynek márkaneve az első női űrhajóshoz, Valentyina Tyereskovához kapcsolódik, mivel űrrepülése során az ő rádiós hívóneve volt a "Sirály", azaz Csajka.

Uglicsi képek:








 Nézzünk meg egy videót:


                2015 jún. – júl.                                                   Made by vinpet

2 megjegyzés:

  1. Szép város Uglics is, köszönöm az alapos tájékoztatót, üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen szép város , a részletes beszámoló élvezetes. Valaha láttam egy filmet Boris Godunovról na az is jó régen volt. Szeretettel Klára

    VálaszTörlés