Translate

2015. október 7., szerda

A Visegrádi Fellegvár

A Visegrádi Fellegvár

A romjaiban is tekintélyes Fellegvár a festői Dunakanyar évszázados őrzője. A visegrádi kettős várrendszert 1250-1260 körül építette IV. Béla király és felesége Lascaric Mária királyné. A költségeket Mária királyné a niceai görög császári házból magával hozott ékszerei árából fedezte.

A magas hegycsúcson épült, nehezen megostromolható vár, az ellenséges támadások idején a környékbeliek, de főként a Nyulak-szigeti kolostor apácái számára jelentett menedéket.
A fellegvárral egyidejűleg épült ugyanis a Nyulak-szigeti (a mai Margit-sziget) dominikánus apácakolostor is.

A Fellegvár a visegrádi várrendszer (vízi vár, alsó-várfelső-vár) legismertebb tagja, mivel a Várhegy tetején álló építmény minden irányból messziről látszik.

A Fellegvárat az Alsó-várral völgyzárófal kötötte össze, mely egészen a Duna partjáig tartott, majd ott egy őrtorony zárta le.

Itt vezetett az a középkori, Esztergomból Budáig tartó út, melyet északon a kaputorony, délen pedig egy kapu határolt.A vár a hegycsúcsot övező erődítésfalakból, két toronyból és egy lakópalotából állt.
A várban az évszázadok során több alkalommal is őrizték a Szent koronát a koronázási ékszerekkel, sőt egy rablási történet is fűződik Visegrádhoz.
 1440-ben Erzsébet királyné megbízásából egyik udvarhölgye, Kottaner Jánosné innen, a vár kincseskamrájából, rabolta el a szent koronát és vitte szánon a komáromi várba. 
Később ezzel koronázták meg V. Lászlót Székesfehérvárott.
A későbbi korokban a fővárost ide helyező Károly Róbert király bővítette a várat, s itt került sor az 1335-ös híres királytalálkozóra is.

A várat Luxemburgi Zsigmond idején tovább korszerűsítették, majd Mátyás király uralkodása idején a vár palotaszárnyait teljesen felújították.
 
A török időkben a Fellegvár óriási pusztítást szenvedett. A törökök kiűzése után katonai célra teljesen alkalmatlanná vált.
Helyreállítása az 1870-es évek elején kezdődött, és napjainkban is tart.
A kilátás fantasztikus. A zöldellő hegyek közé ékelődött Duna festői kanyarral próbál kiszabadulni a szorításból, alacsonyabb vízállasnál fehérlő homokpadok tarkítják a medrét.
A királytalálkozó vacsorajelenetét, a korhű ruházattal és étkekkel, a Panoptikumban csodálhatjuk meg.
 A fentieken kívül még számos érdekes látnivalót, időszakos és állandó kiállítást találhatunk a Fellegvárban. Lehet íjászkodni, a renitenseket kalodába zárni, korabeli fegyverkiállítást nézni, csak a várfalra nem szabad felmászni.

Nézzünk meg egy videót:                       2015                                                      Made by vinpet

16 megjegyzés:

 1. Nagyon szép képekjóhogy ide látogattam

  VálaszTörlés
 2. én is csak gratulálni tudok a kitartó színvonalas kedvet adó ismertető munkához!!!

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szép összeállítás! Gratulálok!

  VálaszTörlés
 4. Gratulálok Péter! Ez megint nagyon szép.

  VálaszTörlés
 5. Nagyszerű bemutatása a Fellegvár történetének és a tájnak, szép videó kísérettel, köszönöm , üdv.janosgyula

  VálaszTörlés
 6. Gyönyörű összeállítás !....Gratulálok ..!
  Köszönöm szépen...Mária

  VálaszTörlés
 7. Tartalmában, kivitelezésében, gondos, aprólékos ,tanulságos és csodálatos összeállítás ! Örülök,hogy láthattam !
  Marika Szombathelyről

  VálaszTörlés