Translate

2015. november 17., kedd

Gardafesztivál Tihanyban

Gardafesztivál Tihanyban

A „látott hal” ünnepe Tihanyban, hagyományőrző halászattal

A garda a Balaton egyik legrégebbi halfaja, már a jégkorszak után megjelent a hazai vizekben. A garda valójában egy vándorló halfaj, ma „migráns” halnak neveznénk, akik a telet a tengerben, míg az év többi részét édesvízben töltik. Ha már túl messzire távolodtak a tengertől és hozzászoknak az édesvízi élethez, többet nem is térnek vissza a tengerhez.

Természetesen a nálunk honos gardák már egész életüket édesvízben töltik. Vándorolni azonban még mindig szeretnek. Késő ősszel, amikor a „nád gombosodik”, csapatostul érkeznek az áramlások által kialakított Tihanyi kútba, mely a Balaton legmélyebb pontja: 11-12 méter. Amikor megérkeznek az első fagyok és a Balaton széle már jegesedni kezd, akkor mondják a halászok, hogy gombosodik a nád, apró jéggömbök jelennek meg rajtuk, ilyenkor sötétlik a víz a garda rajoktól.
Herman Ottó a Balaton heringhalának nevezte a gardát. Tihany számára a garda mindig kiemelt jelentőségű volt, ezért nem véletlen, hogy éppen itt kerül sor már több mint egy évtizede a Gardafesztiválra. 
Évszázados hagyományt elevenítettek fel vele, amely csak ezen a helyen volt ismert. A „látott hal” kifejezés elválaszthatatlanul kötődik Tihanyhoz és a régen itt élt bátor halászokhoz. A garda bekerült a település címerébe is.


A gardahalászat története:

Régen rengeteg garda élt a Balatonban, azt mondják, hogy amikor ősszel, a vándorlási időszakukban a halak rajba rendeződtek, megfestették a vizet. A part feletti dombról egy sasszemű „látó ember” figyelte a mozgó foltot, és különleges jelekkel, a botjára tűzött subájával irányította a halászhajókat, hogy merre menjenek és hova dobják a hálójukat.

Több egység is halászott, ők úgynevezett „bokrokat” alkottak. Ha szerencsével jártak, a hálót szinte kiemelni sem tudták, a hal súlyától. A zsákmányt a partra vitték, ahol a földesúr dézsmája után a megmaradt halat annyi kupacba rakták, ahányan részt vettek a halászatban. 
Minden halász egy kalapba tette a bicskáját, amit aztán az legifjabb találomra kirakott a kupacokra, és mindenki a saját bicskája melletti kupacot vitte haza. Ha nagy volt a zsákmány, a maradék gardát felfüstölték, és eltették szűkösebb napokra.
Ebből a különleges halászati módszerből ered a „látott hal" becenév.

A mai valóság:

A kikötőben álló hajókra özönlik a gardahalászatra kíváncsi tömeg. Vannak előre kibérelt VIP hajók csapatépítésre, vagy helyi notabilitások számára, de lehet jegyet is venni.
Sajnos a Balaton nem a kedvesebbik arcát mutatja, a viharos szélben., de ez sem riasztotta el az érdeklődőket.




Íme, a magyar valóság: három ember dolgozik, több százan pedig nézik. Az eredményes halászatot és a dús fogást rézfúvós zenekar köszöntötte. Majd a díszes ruhájú borrendek kíséretében az Apátságba indultak, ahol asszonykórus hálaéneke után, a perjel megáldotta a fogást.






Nagy szükség is volt az égi támogatásra, hiszen itt is Krisztusi csoda kellett, hogy ebből a néhány halból megetessenek több ezer embert. 
Ez volt az összes fogás!



A jókedvű menet végállomása a Visszhang domb, ahol már előkészültek a gardasütésre.




Az előkészítés és a sütés is szigorúan a hagyományos módon történik.


A hosszas és látványos előkészületek csodálatos kulináris élményt ígértek, a gyönyörű, rusztikus környezet csak fokozta a várakozást.
A valóság rideg volt: a garda ízetlen, a rengeteg irdalás ellenére is szálkás, jellegtelen hal volt, és még a szerencsések közé tartoztam, akiknek nem volt ehetetlenül keserű a gardája.
Természetesen újbor sem volt hozzá a nagyszerű skanzenben.
Mindezek ellenére nagyszerű élmény volt a Gardafesztivál, egyszeri megtekintését mindenkinek ajánlom.
A vendéglői és a hagyományos változat:







A hagyományőrző Garda Fesztiválon felelevenednek a régi halászati hagyományok és a különleges hal elkészítésének szokásai. A halászok nagyon kevés bérért tették kockára az életüket. 
A garda fesztivál egyik célja volt, hogy ezeknek a bátor embereknek emléket állítson az utókor számára.



Nézzünk meg egy videót: 


                         

10 megjegyzés:

  1. Kedves Péter!
    Köszönöm ezt a nagyon érdekes és szép látni valót. A történetek leírását.Kitűnő blogbejegyzés.

    VálaszTörlés
  2. Szép leírása a most kivételesen nem jól sikerült fesztiválnak. Az olvasó már így is kedvet kap arra, hogy legközelebb ott lehessen a Balaton-parti rendezvényen. Vincze úr, köszönöm a kedves beszámolót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha sikerült felkeltenem az érdeklődést a hangulatos hagyományőrző fesztivál iránt.

      Törlés
  3. Ha most nem is sikerült jól a garda-fesztivál, beszámolód színes és érdekes az eseményről. Köszönöm szépen, üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen Péter! Igaz az idő nem túl kedvező volt, de a fesztiváli hangulatot nem rontotta el. A beszámolód élvezetes , ki nem járt ott az is élvezi a látottakat. További kellemes kirándulásokat kívánok. Klára

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen az értékes beszámolót,és az ott készült jó hangulatú fesztivált.!
    további szép beszámolóidhoz ,sok sikert kívánok.!
    Üdvözlettel: Mária

    VálaszTörlés