Translate

2016. május 24., kedd

Litvániai látnivalók: Trakai vára

Litvániai látnivalók: Trakai vára

Az ország fővárosa, Vilnius közelében, egy gyönyörű piros-téglás vár tűnik a szemünk elé.




A vár története:
A tündéri tórendszer közötti keskeny földnyelven épült vár eredetileg a Német Lovagrend elleni védekezést szolgálta.
A Galve tavon fekvő erődítményt nevezhetjük vízi-várnak vagy szigetvárnak egyaránt. Galve litvánul fejet jelent és a legenda szerint, a tó jege tavasszal csak akkor olvad meg, ha a tavat a nagyhercegség ellenségeinek fejével táplálják.
Trakai történelmének fénykora az 1300-as évek végére esik, a nagyhercegség központja volt, később Gediminas a litván nagyfejedelem Vilnius tette meg fővárosnak.

A várat a legendás Vytautas nagyfejedelem építtette. Vytautas az akkor litván fennhatóság alatt álló Krím-félszigetről  tatárokat hívott trakai udvarába testőröknek. 
A karaiták  leszármazottai, szokásaikat, nyelvüket, vallásukat megtartva, a mai napig Trakaiban élnek, bár számuk erősen megfogyatkozott. A házaikon  hagyományosan három ablak van: egy az Istennek, egy a családnak, és tiszteletük jeléül egy Vytautasnak.




A vár az 1600-as években fokozatosan elveszítette jelentőségét és pusztulni kezdett. A második világháború után újjáépítették, jelenleg a Trakai Történeti Múzeum működik benne.









A vizesárok mellett még vastag falak és felvonóhíd is védte a belső várat. Ma a díszes belső termekben ifjú jegyesek esküsznek örök hűséget egymásnak.







Trakai várát a litvánok ősi államiságuk jelképeként tisztelik. A vár és a település a Trakai Történelmi Nemzeti Park része.

Nézzünk meg egy videót:


          2016 tavasz                                                 Készítette: vinpet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése