Translate

2016. július 13., szerda

Gauja Nemzeti Park Lettország - Latvija

Gauja Nemzeti Park
Természetvédelmi terület, a Baltikum legkiterjedtebb nemzeti parkja. A Nemzeti Park egyébként a Gauja folyóról kapta a nevét, amely Lettország egyik leghosszabb folyója. Rigától alig 50 kilométerre fekvő Sigulda város határában terül el a Gauja folyó gyönyörű szurdokvölgye, melyet a helyiek Lettország Svájcaként szoktak emlegetni.


A természeti látnivalók mellett felkereshetjük Turaida várát, ahol a vármúzeumban a livek történelmével ismerkedhetünk meg. A vár felé sétálva egy középkori lutheránus fatemplomot láthatunk.



Turaida vára:
A folyó völgye felett a kolostorerőd helyén már a 13. század elején állhatott egy favár, ez azonban leégett. A rigai püspök 1214-től, az eredeti helyén felépíttette a várat, melyből csak egy vörös-téglás körtorony maradt, miután egy villámcsapás felgyújtotta a lőporraktárt és minden leégett. Turaida jelentése, „Az Istenek kertje”. 


Újjáépítését az 1950-es években kezdték el. A torony mellett a vár több épületét is helyreállították, és ezekben a vár történetét bemutató kiállítótermeket rendeztek be. Az Öregtoronyból szép kilátás nyílik a Gauja völgyére. A vár az idők során szinte teljesen elpusztult, ám egy jelentős részét rekonstruálták.


A falumúzeum legszebb épülete az 1700-as évek közepén épült fatemplom, de van néhány korabeli faház is, ahol korhű, középkori ruhában mutatják be a régi foglalkozásokat.


Tovább sétálva a vén hársfák alatt láthatjuk Maijának, Turaida rózsájának a sírját.



A tragikus történet szerint 1601-ben amikor a svéd csapatok elfoglalták Turaida várát, a csata után a jegyző talált a halottak között egy kislányt, akit Maijának nevezett el. Az évek múltával Maija gyönyörű lány lett, szépsége miatt, az emberek elnevezték Turaida Rózsájának.
A fiatal lány szerelmes lett a kastély Viktor nevű kertészébe, és esténként egy barlangnál találkoztak. Egy lengyel katonatiszt is szemet vetett a gyönyörű lányra, ám a lány kikosarazta ezért a kertész nevében hamis üzenettel a barlangba csalta Maiját és ott erőszakoskodni kezdett vele. A lány könyörgött, hogy eressze szabadon, cserébe odaadja a mágikus sálját, mely megvédi a csatában minden sérüléstől.
A lengyel tiszt nem hitt a sál mágikus erejében, ezért Maija magára tekerte a sálat és kérte, hogy próbálja ki, vágja le a fejét. A katona kardcsapása után Maija holtan esett össze, de megvédte a becsületét. A lányt a vár közelében temették el, a sírján növő girbe-gurba fát a monda szerint a szerelmes kertész ültette.



Nézzünk meg egy videót:


                2016 tavasz                                               Készítette: vinpet


6 megjegyzés:

  1. Kedves Péter! Köszönöm ezt a szép képsort, és a történetet is.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad!
    Üdvözlettel:Róza

    VálaszTörlés
  3. Szinte minden országnak megvannak a saját regényes, misztikus történetei /mesék, regék, mondák, balladák/. Ez a lett, regényes történet is, - melyet olyan szépen leírtál nekünk - az lehet. Köszönöm szépen, üdv.janosgyula

    VálaszTörlés