Translate

2017. október 2., hétfő

Horvátországi kirándulások: Vrbnik városa a Krk szigeten

Vrbnik városa a Krk szigeten

Ha a mássalhangzó tolulásoktól kellően kikrákogtad magad, akkor nézzük a városka érdekességeit. A Krk sziget keleti részén egy hatalmas sziklatömb tetejére épült a festői szépségű település.A régészeti kutatások szerint Vrbnik környékén már az őskorban is éltek emberek. Az első ismert telepesek az illírek voltak, később a római birodalom része volt. A horvátok a 7. század elején telepedtek itt le. 
A városka első írásos említése Híres Dragoszlav, 1000-ben kibocsátott adománylevelében lelhető fel.
A hajó egy kis fjordba érkezik, ahonnan kisvonattal lehet feljutni az óvárosba (Gradec), mely egy sziklaszirten található.A kisvonatra várva, egy festői sziklahasadékon kisétáltunk a gyönyörű, tisztavízű tengerhez. Nyári időszakban romantikus strandolásban lehet itt részünk.
A parttól mintegy 50 méterre, több helyen is buborékokat láttunk, először halakra gondoltunk, majd vízalatti forrásokra. A valóság meglepő volt.Vrbnik régi házai, zegzugos, kacskaringós szűk utcái több száz éves múlt hangulatát idézik. Itt találjuk a világ legszűkebb utcáját, amely mindössze 50 cm széles, Klančič nevű utcát. 
Nem a testtömeg indexszel vagy hasonló kitalált mutatóval kell mérni a túlsúlyt, ha itt átférsz, bátran megkóstolhatod, sőt kiadósan falatozhatsz is a helyi gasztronómiai különlegességekből.

Akkor együnk, illetve előbb gondoskodjunk egy kis étvágyról, aztán jöhet a tengeri széllel szárított sonka és juhsajt.A városka szőlőtermeléséről és finom borairól is nevezetes. Itt állítják elő az aranyszínű „Zlahtina” nevű fehérbort. A bor neve a zlahten melléknévből származik, jelentése: nemes.


Végül egy találós kérdés:

Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört?
bor – vino
sör – pivo
üdítő - osvježavajuće piće

Te melyiket kérnéd?

Nézzünk meg egy videót:

                                                                                                        by vinpet

3 megjegyzés:

 1. Ezt egy nem szlávnak kimondani szörnyű...

  VálaszTörlés
 2. ...viszont nagyon vicces meghallgatni a Google fordítóban! :D
  Viccet félretéve, gyönyörűek a tájak (rám nézve veszélyes elemeket jelentenek a nagy mosott kavicsok, mert kb. egy zsákra valót haza akarnék vinni)! :D
  A kék kisvonat meg nagyon cuki! Főzés után megnézem a videót is! ;-)

  VálaszTörlés
 3. Szép hely, köszönöm érdekes tájékoztatódat. Üdv.janosgyula

  VálaszTörlés