Translate

2017. október 2., hétfő

Horvátországi kirándulások: Vrbnik városa a Krk szigeten

Vrbnik városa a Krk szigeten

Ha a mássalhangzó tolulásoktól kellően kikrákogtad magad, akkor nézzük a városka érdekességeit. A Krk sziget keleti részén egy hatalmas sziklatömb tetejére épült a festői szépségű település.



A régészeti kutatások szerint Vrbnik környékén már az őskorban is éltek emberek. Az első ismert telepesek az illírek voltak, később a római birodalom része volt. A horvátok a 7. század elején telepedtek itt le. 
A városka első írásos említése Híres Dragoszlav, 1000-ben kibocsátott adománylevelében lelhető fel.
A hajó egy kis fjordba érkezik, ahonnan kisvonattal lehet feljutni az óvárosba (Gradec), mely egy sziklaszirten található.



A kisvonatra várva, egy festői sziklahasadékon kisétáltunk a gyönyörű, tisztavízű tengerhez. Nyári időszakban romantikus strandolásban lehet itt részünk.




A parttól mintegy 50 méterre, több helyen is buborékokat láttunk, először halakra gondoltunk, majd vízalatti forrásokra. A valóság meglepő volt.



Vrbnik régi házai, zegzugos, kacskaringós szűk utcái több száz éves múlt hangulatát idézik. Itt találjuk a világ legszűkebb utcáját, amely mindössze 50 cm széles, Klančič nevű utcát. 
Nem a testtömeg indexszel vagy hasonló kitalált mutatóval kell mérni a túlsúlyt, ha itt átférsz, bátran megkóstolhatod, sőt kiadósan falatozhatsz is a helyi gasztronómiai különlegességekből.





Akkor együnk, illetve előbb gondoskodjunk egy kis étvágyról, aztán jöhet a tengeri széllel szárított sonka és juhsajt.



A városka szőlőtermeléséről és finom borairól is nevezetes. Itt állítják elő az aranyszínű „Zlahtina” nevű fehérbort. A bor neve a zlahten melléknévből származik, jelentése: nemes.


Végül egy találós kérdés:

Horvátországban miért isznak a turisták szinte kizárólag bort vagy sört?
bor – vino
sör – pivo
üdítő - osvježavajuće piće

Te melyiket kérnéd?

Nézzünk meg egy videót:

                                                                                                        by vinpet

7 megjegyzés:

  1. Ezt egy nem szlávnak kimondani szörnyű...

    VálaszTörlés
  2. ...viszont nagyon vicces meghallgatni a Google fordítóban! :D
    Viccet félretéve, gyönyörűek a tájak (rám nézve veszélyes elemeket jelentenek a nagy mosott kavicsok, mert kb. egy zsákra valót haza akarnék vinni)! :D
    A kék kisvonat meg nagyon cuki! Főzés után megnézem a videót is! ;-)

    VálaszTörlés
  3. Szép hely, köszönöm érdekes tájékoztatódat. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  4. A szuleim veletek vasutaztak idén eloszor, de biztos nem utóljára! Nagyon orulok, hogy van ilyen lehetoség és hogy ily módon jólszervezett, hangulatos, tanulságos utazásban volt részuk! Minden elismerésem az onoké! Koszonettel, Anna van Rooij (Balog)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Anna!
    A "VasutazzVelünk" útjait a jó hangulat jellemzi, és az út során nem csak turisztikai látványosságokban van részünk, hanem kulturális és történelmi élmények is várnak.
    Jövő tavaszra egy Krakkó városát is érintő körút van tervezve, gyertek el Ti is, Mindenkit szeretettel várunk.
    Üdvözlettel: Péter

    VálaszTörlés