Translate

2018. november 15., csütörtök

Lillafüred


Lillafüred
A festői szépségű település az ország egyik legszebb természeti adottságokkal rendelkező üdülőhelye, a Garadna és a Szinva patak völgyének találkozásánál, a Bükk hegység keleti részén fekszik.


Lillafüred története:
A magyar kormányzat a trianoni országcsonkítás után, az elvesztett tátrai üdülőhelyek pótlására Lillafüredet szerette volna jelentős üdülőhellyé felfejleszteni. A település nevét Bethlen András unokahúgáról, Vay Erzsébetről kapta, akinek a beceneve Lilla volt. (Lásd a fotót!)
A hely gróf Bethlen István miniszterelnöksége idején vált népszerűvé, amikor az előkelőségek elkezdtek idejárni, vadászni és pihenni. Talpnyalásból még az is szóba került, hogy Bethlenfüreddé keresztelik át Lillafüredet. Szerencsére ez nem történt meg, maradt a bájosan romantikus Lillafüred név.
1930-ban adták át, a Lux Kálmán tervei alapján, neoreneszánsz stílusban épült festői Palotaszállót, amely azóta is a hely szimbóluma.

Az impozáns hotel a Hámori-tó fölé épült, mely a Garadna völgyében, a Szinva patak mésztufagátjának duzzasztó hatása miatt keletkezett.  A jelenlegi méretű tavat 1810-ben hozták létre az itt működő kohászat állandó vízellátása érdekében.
A felső-hámori Központi Kohászati Múzeumban őrzött, Mária Terézia által 1770-ben kiadott alapító okirat egy nagyolvasztó létesítésére adott engedélyt. Fazola Henrik, würzburgi kovácsmester 1771-ben nagyolvasztót létesített Ómassán, és hámorokat (kovácsüzemeket) is épített. 
A tavat 1813-ban egy völgyzáró gáttal visszaduzzasztották, hogy biztosítsák a vízzel hajtott pörölyök működéséhez szükséges mennyiséget. A tó, nevét is a hámorról kapta.


 Függőkert és vízesés:
A szálló alatt egy támfalakkal megerősített sétányrendszert építettek. A tarka virágokkal beültetett teraszok, az év minden szakában gyönyörű látványt nyújtanak.


A táj varázsa minden idelátogatót megragadott, számos kiválóságunk járt itt. Petőfi Sándor így irt naplójába a látogatása után.
”Le-leülök egy magányos fa alatt és órákig hallgatom, mint zizegnek lombjai, mint suttognak fülembe tündérregéket, melyektől a lélek mámoros álomban meghúzza a képzelet harangját s beharangozza az égből az angyalokat szívembe, e kis kápolnába."
A hely szépsége megihlette József Attilát is, a költő itt írta híres Óda c. versét 1933-ban.


Itt található az ország legmagasabb vízesése, mely nem természetes képződmény, a Palotaszálló építésekor terelték el a Szinva patakot. Vízmennyisége változó, nem egy Niagara, száraz időben csak csordogál, de a húsz méter magasból alázúduló víztömeg mégis lenyűgöző látvány.


Egyéb érdekességek:

A Szikla:
Korábban, a rendszerváltás előtt egy Sziklának nevezett rejtélyes katonai objektum is működött a Hámori-tó partján. Ez később a Rock nevű diszkónak adott helyet (érdekes áthallás, szikla angolul: rock), majd turistaszállás volt, jelenleg kihasználatlan.


Egy saját élmény is fűződik ehhez a helyhez. Még javában tartott a szocializmus és biztosan sokan emlékeznek még a szocialista brigádmozgalomra. A 60-as évek végén ide szerveztünk egy kirándulást az akkor érvényes hármas jelszó jegyében. Aki nem tudja mi volt ez, annak a végén elárulom. Szóval megérkeztünk, gyönyörködtünk a tájban, ekkor egyikünk kitalálta, hogy a Palota szállóról milyen nagyszerű fotót lehetne készíteni a szemközti hegyről, rögtön neki is indult felkapaszkodni.
A kép jól sikerült, de nem értette, hogy mit kiabálnak neki, majd üldözőbe vették, de sikerült visszaérni hozzánk. Mi sem értettük, hogy miért szaladgálnak izgatottan fegyveres katonák, miért igazoltatnak minden autót, ránk ügyet sem vetve. Érdeklődésünkre egy szószátyár kiskatona elárulta, hogy diverzánsok támadták meg a bázist és fel akarták robbantani, de ők éberek voltak! Itt a korabeli fotó.


A Meseautó:
A korabeli film híres jeleneteit itt forgatták Lillafüreden.
 „Meseautóban színezüst erdők során repülünk, a szívünk tavaszán. Arany országút csillogó gyémánt porán repülünk a mesék kocsiján. Fenn az égben az angyalok vigyáznak ránk és a sors fogja tán a volánt. Csupa boldogság vár ezután rád és rám a mesék meseszép kocsiján.”
Barlangok:
Lillafüreden és környékén számos látogatható barlang is található. A függőkertek mellett lévő Anna-barlang mellett népszerű a Szent István-cseppkőbarlang is, amit régen Kutyalyuknak neveztek. A legenda szerint ugyanis a lillafüredi kálvária kápolna fölött nyíló, 15 méter mély lyukba 1913-ban beleesett egy kutya, s a napokig tartó ugatására figyeltek fel a helyi lakosok. Végül két fiatalember kötélen leereszkedett és kimentette, igy fedezték fel a barlang bejáratát. Az István-barlang első bejárója Kadié Ottokár volt.
A Szeletában barlangi medvék és más jégkori emlősök csontjai mellett tűzhelyeket és pattintott kőeszközöket találtak.
Az Anna barlang bejárata:


Molnár-szikla:
A Hámori-völgy oldalában lévő sziklához, melynek tetején fakereszt áll, két különböző legenda is fűződik. Az egyik szerint a szikla onnan kapta nevét, hogy innen ugrott le a szegény molnárlegény és a gazdag molnár lánya, akik nem lehettek egymáséi. Egy kevésbé ismert, de Jókai Mór által megörökített legenda szerint egy idős molnár ugrott le a szikláról, amikor megtudta, hogy fiatal felesége megcsalja.

Végezetül nézzünk meg egy videót:

                                                                                           By vinpet

Ja, és a hármas jelszó: Szocialista módon dolgozni, tanulni és élni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése