Translate

2019. október 28., hétfő

A Kassai Dóm

A Kassai Dóm
Szent Erzsébet Székesegyház:
A város számos gyönyörű műemléke közül is kiemelkedik, köznapi nevén, a Kassai Dóm, mely a magyar gótika egyik legszebb alkotása és Szlovákia legnagyobb temploma.
A dómot 1380 táján kezdték építeni egy korábbi templom helyén. Építése századokon át, több lépésben zajlott. Külön érdekesség, hogy a XIX. századi munkákat, az Országházat tervező, Steindl Imre tervei alapján végezték el.
A legújabb kutatások a templom építését a XIV. századi Krisztus Vére csodával hozzák összefüggésbe. A templomot évszázadokon keresztül látogatták a zarándokok és IX. Bonifác pápa 1402-ben kiadott bullájában megerősítette, hogy itt őrizték Krisztus Vérét.
A templom legszebb és legértékesebb műkincse a gazdagon díszített gótikus főoltár a táblaképekkel.
A szárnyas oltáron középen Szűz Mária áll, karjában a kis Jézussal, a két oldalán pedig Szent Erzsébet látható . 












1906-ban a Szent István kápolna alatti sírboltjában helyezték végső nyugalomra II. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona, továbbá Bercsényi Miklós és neje, Csáky Krisztina, Sibrik Miklós és Esterházy Antal hamvait. 
A kripta ma nemzeti zarándokhely. Erre az alkalomra írta Kacsóh Pongrác, Rákóczi megtérése című daljátékát. 



Az Orbán torony:
A Dóm mellet találhatjuk az Orbán tornyot, melyet azért építettek, mert a Dóm tornya nem bírta el a harang súlyát. Harangtoronyban a Szent Orbán-harang másolata lett beépítve. Az 1557-ből származó eredeti harang az Orbán-torony előtt látható.
A 45 méter magas toronyban működik Szlovákia egyetlen viaszfigura múzeuma, amely a város hírességein keresztül mutatja be Kassa történetét.


Nézzünk meg egy videót: 

https://www.youtube.com/watch?v=aVr2cCrunyU 

                                                                                                      By vinpet
                                       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése