Translate

2021. július 2., péntek

Tata Fényes Forrás

 Tata

Fényes Forrás-tanösvény

A Tatai Fényes Forrás tanösvényen végig sétálva megcsodálhatjuk a lápvidék növényeit, miközben hallgatjuk a madarak csicsergését.

A különleges láperdő minden évszakban más arcát mutatja, állandó változásban van. A lápos vidéket langyos vízű források tápláltak, melyek a bányászat miatt elapadtak, és szinte teljesek kiszáradt a láperdő.



A bányászat megszűntével a források újra életre keltek, sok helyen hallható, ahogy a föld mélyéből előtörő víz bugyborékol, a felszínre érkező buborékok pedig csodás látványt nyújtanak.


A fokozatosan emelkedő víz a száraz lábon álló fák egy részét elpusztította, a pusztuló csonkok Bakonybélen lévő Hubertlaki tavat idézik, vagy távolabbra tekintve az erdélyi Gyilkos tó képe sejlik fel.



A természet folyamatos megújulása, újra éledése hatására számos növény  megtelepedett és burjánzani kezdett. Tavirózsa virágzik, pillangók, szitakötők repdesnek, a fák koronái közül élénk madárcsicsergés hallatszik.

A kiszáradt fákon nagyobb madarak pihennek, a békákat inkább hallani lehet mintsem látni. A 20-22 fokos víz még télen sem fagy be, ezért több madár választja telelőhelyének. Számos különlegesség is él a láperdőben. A korábbi forrástavak közül ma már csak a Katonai-forrásban szabad fürdeni, a többit „visszakapta” a természet. A tóban régebben katonák tanultak búvárkodni, innen kapta a nevét is. 



Ha végig járod a tanösvényt, nem csupán a Fényes-források különleges növény- és állatvilágából kaphatsz ízelítőt, hanem történelmi vonatkozásokról, legendákról, a víz energiájáról és a régi arai fürdőéletről, valamint megismertetünk a globális klímaváltozás miatt szükséges tennivalókkal.

Nézzünk meg egy videót is:

https://www.youtube.com/watch?v=JwEfYR6wRZ8

 

Egy kis ismertető a láperdőről.

Mielőtt egy igen különleges, korábban szinte teljesen ismeretlen világba lépnél, ismerd meg a láperdők néhány alapvető jellegzetességét!

A láperdők csaknem állandó vízborítás alatt álló erdők, melyek domináns fafaja itt az enyves éger (Alnus glutinosa). A fák gyökérzete a talaj szintje felett kiszélesedik és támasztékként szolgáló ún. égerlábakat alkot. A vízállás itt mindig magas, szabad talajfelszín nyáron, szárazság idején sem látható.

A lápok pangó vize oxigénszegény körülményeket teremt, a lassan rothadó növényi részéktől a víz barnás színűvé válik. A lápok is élnek, változnak, fejlődnek az évszázadok, évezredek folyamán.

A Fényes-források langyos hőfokú vizeivel áztatott égerlápok szinte „úsznak" az alulról folyamatosan fakadó karsztvizen. Ahogy változik a lápot tápláló források vízhozama, vagy ahogy egyes láperdö részek elöregednek, netán beszakadnak, leülnek, úgy maga az egész láperdő is más-más képet mutat. Ha alaposabban szemügyre vesszük a Fényes környéki lápokat, lápszemeket, azt tapasztaljuk, hogy ezek a lápfejlődés különböző fázisaiban vannak. Azok a lápszemek, amelyek néhány évszázaddal ezelőtt még olyan forrástavak, vagyis a felszínközeli triász alapkőzetig beszakadó forrástölcsérek voltak, mint a Sarki-forrás, mára esetleg teljesen eltömődtek és a szukcesszió előre haladtával lápréti, majd láperdei növényzet borította be. Más lápszemek helyén ingólápok fejlődtek. A lapok tehát folyamatosan változnak, és ez a változás ma is tart. Az itt látható láperdő azért is különleges, mert magán viseli a XX. század emberi hatásait is. Amikor a Fényes-források 1973-ban elapadtak, az addig úszó-lebegő égerláperdő egyre inkább süllyedni kezdett, majd szinte „leült", térdre rogyott az elmúlt fél évszázad széncsatáinak áldozataként. Csaknem 1 métert süllyedt addig, amíg - az utolsó utáni pillanatban - 2001-ben újra fakadtak a források. Bármilyen hihetetlen, de ahol most körülöttünk vizet látunk, ott szinte mindenütt száraz lábbal járható erdők voltak másfél évtizeddel ezelőtt! Az azóta meglehetősen gyorsan (évente átlagosan 1-2 méterrel) emelkedő karsztvíz a megsüllyedt égereseket igen gyorsan öntötte el és a fák jelentős része szinte „megfulladt" a hirtelen magassá váló vízben. Ezek a pusztuló erdőrészek különösen ott szembetűnők, ahol források fakadnak vagy a víz erősen áramlik.

                                                                         Forrás: Fényes Fürdő

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése