Translate

2022. november 21., hétfő

Tokaj, a nemes borok városa

 

Tokaj, a nemes borok városa

Tokaj-hegyalja, történelmi borvidék kultúrtáj néven, már 20 éve a Világörökség része. A borvidék világörökséggé nyilvánított része összesen 27 települést foglal magába. Többek között Tokaj, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Mád, Mezőzombor, Rátka, Szegi, Tarcal, Tállya legkiemelkedőbb termelőhelyeit, de ide tartozik Sátoraljaújhelyen az Ungvári Pince, Sárospatakon a Rákóczi Pince, Hercegkúton a Kőporosi és a Galambosi Pince, valamint Tolcsván az Oremus és a Bormúzeum pincéi is.


A borvidék összefogását jelképezi a Tokaj-hegyaljai Polgármesterek Bora. Tokaj- hegyalja huszonhét településének vezetője, képviselője ezzel az aktussal erősítette meg a történelmi borvidék településeinek összefogását, összetartozását, hogy megőrzik, folytatják a 2001-ben kezdeményezett együttműködést, amely alapját képezte a világörökségi cím elnyerésének. A 2002-ben elnyert cím odaítélése alkalmából rendezett ünnepségen volt szerencsém személyesen is jelen lenni, felejthetetlen élmény volt.


Még a városra lecsapó hatalmas vihar sem zavarta az ünneplőket. Nekünk, ebéd után, egy sátor ponyvája nyújtott menedéket, ahol megkóstoltuk a polgármesterek borát. Az eső csak nem akart elállni, ezért tovább kóstoltunk, ízletes borkorcsolyák társaságában, mindezt ingyen, az ünnep alkalmából. Úgy emlékezünk, hogy minden nagyon finom volt.

Este az elhagyott kőfejtő természetes akusztikáját élvezve meghallgattuk a Carmina Burana-t.

A tokaji borról.

A magyar borvidékek zászlóshajója a világhírű tokaji bor!

Rómában tokaji bort töltöttek a pápa misézőkelyhébe, a lengyel királyok tokajival ünnepeltek, s az orosz cárok a tokaji borvidék termésével vendégelték a külföldi követeket.

A Szamorodni

A szamorodnit olyan szőlőfürtökből préselik, melyeken rajta maradnak az aszúszemek is. Magának a szamorodni szónak a lengyel jelentése (ahogy termett). Hosszú időn keresztül a legnépszerűbb hegyaljai bortípus a szamorodni volt.

A Tokaji Aszú

Tokaj titka a nemzedékek óta felgyülemlett szőlőművelési tudás és tapasztalat mellett, a különleges termőterület. A vulkanikus altalajon agyag- vagy lösztalaj, a napsütötte déli lejtők, a Tisza és Bodrog folyók által meghatározott mikroklíma, mely kedvez a botrytis cinerea (nemes penész) kialakulásának, és az ezt követő aszúsodásnak.

Az Esszencia

A legértékesebb bor az egész világon. Pontosan bornak sem nevezhetjük igazán, hiszen olyan töménységben tartalmaz cukrot, hogy alkoholtartalma kettő-hat foknál nem tud magasabbra emelkedni. Korábban orvosi rendelvényre is lehetett kapni intenzív roboráló hatása miatt.

A Himnuszunkba is bekerült a tokaji bor:

"Tokaj szőlővesszein

Nektárt csepegtettél."  /Kölcsey: Himnusz/

XV. Lajos francia király e szavakkal nyújtott egy pohárka tokaji aszút Madame de Pompadurnak „Ez a királyok bora és a borok királya”. A király mondásának a latin megfelelője, a „Vinum regum, rex vinorum” ma is látható a kiemelkedő minőségű tokaji borokon.

A tokaji bor is változik, sajnos nem előnyére. A magánpincészetek, birtokok helyett közös állami irányítás alá kerültek a szőlőtermő vidékek, elveszítve így egyediségüket, ami a borral való helyes és hiteles foglalkozás egyik alapfeltétele. Háttérbe szorult a szőlővel érdemei szerint való bánás, általános jelenséggé vált a kormányszintű döntéshozás helyi szinten is. A hektáronkénti tőkeszám csökkent, míg a hozamok a többszörösükre növekedtek. Az alapanyag alacsonyabb minőségét későbbi technológiai beavatkozásokkal próbálták korrigálni.


A városról

A világörökséggé nyilvánított város elvesztette romantikus báját. A Tisza és a Bodrog találkozásánál, a város és a borvidék déli kapujában fekvő, Tokaj hotelt lebontották, helyére egy méretes szállodaszörny épült.


A művelés alól kivont kőbánya helyén egy betonmonstrum Fesztiválkatlant építettek tönkretéve ezzel a természetes akusztikát.

A belváros még őrzi régi történelmi szépségét és hangulatát, érdemes végig sétálni a főutcán és megcsodálni az épületeket és szobrokat.

Tokaj főterén fogadja a látogatókat Bacchus aki a római mitológia szerint a bor és a vidámság istene. Lehet választani, hogy az ivókút vizéből iszunk, vagy betérünk a Rákóczi borozóba. Az ivókút oszlopán, egy kőhordón ülő bronzalak egyik kezében szőlő, a másikban egy pohár bor van, láthatóan önfeledten mulat.

Az ágyúgolyós ház

Az épület 1849 januárjában Klapka György fővezér szállása volt, erről a homlokzatán elhelyezett emléktábla is tudósít. Falában ma is benne van a harcok során beékelődött ágyúgolyó.


Néhány felvétel a városról:






A bor fővárosa pincelátogatásokkal, borkóstolókkal várja a látogatókat.



Nézzünk meg egy videót a városról:

https://www.youtube.com/watch?v=7Vr-MaRZfw8&t=1s

                                                                                                               2022




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése