Translate

2022. december 1., csütörtök

Gyula városa

 

Gyula városa

Gyula rövid története

Gyula neve a történészek szerint kétféle eredetű lehet. Az első elmélet szerint a honfoglaló magyarok katonai vezetőjének, a gyulának a tisztségére utal. A másik elmélet szerint, a város helyén álló egykori monostort egy Gyula nevű főúr alapította Gyulamonostora néven, és innen ered a város későbbi elnevezése. Ez a valószínűbb magyarázat, mivel Gyula régi magyar férfi személynév. A honfoglalás korában az ország második főméltóságát nevezték így, az első helyen a nagyfejedelem állt, akit kendének is neveztek. A harmadik pedig a rangsorban a harka volt.

A Körös mentén fekvő mintegy 800 éves város neve először Károly Róbert Anjou királyunk 1313-ban kelt oklevelében szerepelt, később már uradalmi központ. Az uradalmat vezető Maróthy János idejében érkeztek Gyulára a Ferences rendi szerzetesek és ő építtette olasz építészekkel a Körös egyik kanyarulatában a gyulai téglavárat is. Ebből az időből származik a város címere is.


A Maróthy család kihalása után a királyra szállt uradalmat Mátyás király 1482-ben fiának, Corvin Jánosnak ajándékozta, de a trónutódlást szem előtt tartó Mátyás fia erejét akarta növelni azzal is, hogy 1484-ben főispáni, alispáni és szolgabírói tisztséget adott Gyulának. Ezzel a város Békés megye székhelye lett és közel 500 évig az is maradt.

129 évig müezzin hirdette a gyulai minaretekről Allah nagyságát és Mohamed prófétaságát. 1695-ben újra keresztény kézbe került a vár. A város lassan tért magához, még 1715-ben is csak 145-en lakták. A mocsaras, lakatlan békési területek döntő részét a kuruc szabadságharc bukása után „új szerzeményként” Harruckern János György kapta az osztrák császári udvartól.

A várban maradt katonaság szétszéledt, de a román családok egy része a kastélyban vállalt szolgálatot és letelepedett a közelben – így született meg a gyulai Miklósváros, vagyis Románváros. A Szent Miklós parkban álló Szent Miklós Katedrális, vagy másnéven ismert Miklósvárosi templom nem csak Gyula, de Magyarország egyetlen román ortodox műemléki temploma.




A város gyorsan fejlődött. Sok iparos, mesterember, kereskedő élt itt, az erdélyi hegyvidék és az Alföld kereskedői, lakói pedig egyre gyakrabban Gyulán cserélték ki áruikat. A gyulai vásárok a 19. század második felében élték aranykorukat. A fejlődő várost azonban a török hódoltság után is sok csapás érte: egymást érték a járványok, a tűzvészek és az árvizek. A középkori épületek közül csak néhány vészelte át a történelem viharait. Szerencsére a téglavár, mellette a rondella, a belvárosi iskola, a középkori fürdő épülete maradt meg az utókornak.


A vár történetéről szóló leírást és videót az alábbi webcímeken találod.

A Gyulai vár története:

https://vinpet1942.blogspot.com/2022/11/a-gyulai-var-tortenete.html

https://www.youtube.com/watch?v=dcd1U2i4AuY

A trianoni békeszerződés a város számára is tragikus következményekkel járt. Gyula a gazdasági vonzáskörzetébe tartozó 30 település közül 26-ot elveszített, a magyar–román határt a várostól csupán 4 km-re húzták meg.

 A város nehéz időszakot élt át 1950-ben is, amikor a megyeszékhelyi rangot Gyuláról áthelyezték Békéscsabára. A város képes volt a megújulásra. Az európai hírű gyógyfürdő és a fokozatosan felújított vár fellendítette az idegenforgalmat, nem is beszélve az aranyérmes, hungaricumnak minősített „gyulai kolbászról”.

Látnivalók a városban.

A Százéves cukrászda

A Százéves cukrászda már a 18. század végétől már igazi közéleti központja volt a gyulai polgároknak. A város szimbólumának számító épület átvészelte az árvizeket is. A finom süteményeket korabeli ruhákba öltözött mosolygós, csinos lányok szolgálják fel, így az sem számít, hogy a korához illeszkedő „százéves tortát” nehezen vágja a villa.




Erkel Ferenc szobra

Gyulán született Erkel Ferenc magyar zeneszerző a Bánk bán és a Himnusz alkotója. Szülőháza ma Erkel Ferenc Emlékmúzeum. Szobra, a róla elnevezett téren áll, a kőalapzat jobb oldalán a Magyar Himnusz szövegének és a kottájának első sora látható.

Bodoki Károly szobor

A Körösök és a Berettyó szabályozása terén jelentős érdemeket szerző vízügyi szakember szobra a Megyeháza utcában látható.

Az Almási kastély

A város szívében fekvő gyönyörűen helyreállított épületben berendezett kiállítás a 19.századi arisztokrácia történetét és életmódját tárja elénk. Megismerhetjük, hogyan élt és működött együtt az arisztokrata család és a személyzet a mindennapi életben, kinek mi volt a feladata, és hogyan fonódott össze a sorsuk egy kastély zárt világán belül.



A gyulai kolbász

A brüsszeli világkiállításon aranyérmet nyert, eredetvédett kolbász kellemesen füstölt, fűszeres illatú, különleges ízét, aromáját a felhasznált fűszerek harmóniája adja. Sajnos a nagyüzemű termelés kissé módosította az ízvilágot, de még így is nagyon finom. Kóstoljunk!


Gyulára mindig érdemes ellátogatni, minden évszakban számos érdekes program várja az érdeklődőket.

Nézzünk meg egy videót a városról.

https://www.youtube.com/watch?v=XniXdcSSeYM

                                                                                                   vinpet 2022






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése