Translate

2025. június 20., péntek

Sörfüdő

 

Chodova Planá - Sörfürdő

Chodova Planá régen a harcias, határvédő „chod” törzs székhelye volt. Címerükbe a hűség és az éberség jeléül, kutyafejet rajzoltak.  Ma, a kutya ábrázolás, a sörfőzéssel kapcsolatos, hiszen a legenda szerint, a képen látható Albi nevű kutyus találta meg azt a forrást, melynek vízéből máig is főzik a kitűnő nedűt. 


Régebbi korokban a jólét szinonimája, a tejben-vajban fürdés volt. A történetírók szerint Kleopátra mézzel kevert szamártejben fürdött, megőrizendő fiatalságát, ruganyos bőrét.

 Ma elterjedt kifejezés a „habzsi-dőzsi”, de a wellness legújabb csúcspontja a sörfürdő, (angolul beer spa), még nem teljesen közismert, bár néhány helyen már fellelhető. 

Chodová Planá-ban megnyílt a Chodovar család sörfürdője, ahol gyógyvíz, barna sör, gyógynövények és sörélesztő keverékében pancsolhatnak a vendégek. Sőt, sörmasszázst és sörpakolásokat is igénybe lehet venni, és még, sörből készült kozmetikumokat is árulnak.

A fürdőt speciális recept alapján készítik, a szakértők szerint 20-25 perces sörben fürdés tágítja az ereket, javítja a szívműködést, elősegíti a méregtelenítést, és fiatalító hatása is van. További különlegesség a páros sörfürdő, az ember úgy érzi, mintha óriás söröskorsóban ülne. A sör iszogatása is a kezeléshez tartozik, az se baj, ha kilötyög egy kevés a pohárból lubickolás közben, de a fürdővízből azért ne igyál. 

                                                    Hajmosásra is kitűnő

 Sörfürdő, sörmasszázs és sörpakolás és sörivás. A tested kívül belül sörben ázik, nyakig ülsz a "folyékony kenyérben", ez a férfiak számára az igazi terápia. Nagy kár, hogy az OEP nem finanszírozza ezt a kényeztető kezelést, pedig itt annyira feltöltődhetsz, hogy a „csi” univerzális energiaszinted szinte az egekbe emelkedik.

 A városka igazi turistaközpont, a sörfürdőre vágyók több országból érkeznek ide egy kis kényeztetésre. Itt az egész élet a sörről szól. Esténként, kellemes maláta illat lengi be a várost, a „Sörgyári capriccio” könnyed hangulat árasztja el az embert. Most, hogy írom a beszámolót, rögtön innom kell egy korsóval.


A városka szállodája és a cégére


A helyi sörgyár meglátogatása során betekintést nyerhettünk a sörfőzés rejtelmeibe, láttuk, hogy a kész sör élőállítása, az alapanyagok kezelésén, a főzésen és a fermentáción keresztül, olyan bonyolult folyamat, hogy én maradok a sörivásnál. Még egy kis adalék a sörgyártáshoz: a „léhűtő”, tisztes sörgyári foglakozás, semmi köze a semmittevéshez.




Közvetlen csapolás

Egy kis kóstoló

 Természetesen az ízletes sörhöz finom falatok is kellenek, a hegybe vájt barlang étteremben, ezt is megteheted.



A sörívás gyakorlata:

 A csapolt sör márkáját az adott hely céhtáblája jelzi, más sörre ne számítsunk. A sört félliteres korsóból isszák, külön kell szólni, ha csak egy pohár sört kérünk. Amikor üres korsónkat az asztalra helyezzük, a pincér, kérés nélkül hozza a következőt, és húz egy strigulát, az asztalon fekvő számlánkra. Az a filozófiájuk, hogy nem lehet annyi sört inni, hogy még egy korsóval ne férjen beléd. Egy népszerű televíziós utazási műsorban, egy cseh mesterszakács mutatta be a megújult cseh konyha remekeit. A sok különleges étel láttán a riporter megkérdezte a séfet, hogy mi a kedvenc étele, a válasz gyors és határozott volt: a sör.

Csehországban a sör nemzeti ital, közel 500 félét gyártanak.


Akkor igyunk egyet! Egészségünkre!

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése