Chodova Planá - Sörfürdő
Chodova Planá régen a
harcias, határvédő „chod” törzs
székhelye volt. Címerükbe a hűség és az éberség jeléül, kutyafejet
rajzoltak. Ma, a kutya ábrázolás, a
sörfőzéssel kapcsolatos, hiszen a legenda szerint, a képen látható Albi nevű kutyus találta meg azt a
forrást, melynek vízéből máig is főzik a kitűnő nedűt.
Régebbi korokban a jólét szinonimája, a tejben-vajban
fürdés volt. A történetírók szerint Kleopátra mézzel kevert szamártejben
fürdött, megőrizendő fiatalságát, ruganyos bőrét.
Ma elterjedt
kifejezés a „habzsi-dőzsi”, de a wellness legújabb csúcspontja a sörfürdő, (angolul beer spa), még nem
teljesen közismert, bár néhány helyen már fellelhető.
Chodová Planá-ban megnyílt
a Chodovar család sörfürdője, ahol
gyógyvíz, barna sör, gyógynövények és sörélesztő keverékében pancsolhatnak a
vendégek. Sőt, sörmasszázst és sörpakolásokat is igénybe lehet venni, és még,
sörből készült kozmetikumokat is árulnak.
A fürdőt speciális recept alapján készítik, a szakértők
szerint 20-25 perces sörben fürdés tágítja az ereket, javítja a szívműködést, elősegíti
a méregtelenítést, és fiatalító hatása is van. További különlegesség a páros
sörfürdő, az ember úgy érzi, mintha óriás söröskorsóban ülne. A sör iszogatása
is a kezeléshez tartozik, az se baj, ha kilötyög egy kevés a pohárból
lubickolás közben, de a fürdővízből azért ne igyál.
Hajmosásra is kitűnő
Sörfürdő, sörmasszázs és sörpakolás és sörivás. A
tested kívül belül sörben ázik, nyakig ülsz a "folyékony kenyérben",
ez a férfiak számára az igazi terápia. Nagy kár, hogy az OEP nem finanszírozza
ezt a kényeztető kezelést, pedig itt annyira feltöltődhetsz, hogy a „csi” univerzális energiaszinted szinte
az egekbe emelkedik.
A városka igazi
turistaközpont, a sörfürdőre vágyók több országból érkeznek ide egy kis
kényeztetésre. Itt az egész élet a sörről szól. Esténként, kellemes maláta
illat lengi be a várost, a „Sörgyári capriccio” könnyed hangulat árasztja el az
embert. Most, hogy írom a beszámolót, rögtön innom kell egy korsóval.
A városka szállodája és a cégére
A helyi sörgyár meglátogatása során betekintést
nyerhettünk a sörfőzés rejtelmeibe, láttuk, hogy a kész sör élőállítása, az
alapanyagok kezelésén, a főzésen és a fermentáción keresztül, olyan bonyolult
folyamat, hogy én maradok a sörivásnál. Még egy kis adalék a sörgyártáshoz: a „léhűtő”, tisztes sörgyári foglakozás,
semmi köze a semmittevéshez.
Egy kis kóstoló
Természetesen az ízletes sörhöz finom falatok is kellenek, a hegybe vájt barlang étteremben, ezt is megteheted.
A sörívás gyakorlata:
A csapolt sör márkáját az adott hely céhtáblája jelzi,
más sörre ne számítsunk. A sört félliteres korsóból isszák, külön kell szólni,
ha csak egy pohár sört kérünk. Amikor üres korsónkat az asztalra helyezzük, a
pincér, kérés nélkül hozza a következőt, és húz egy strigulát, az asztalon
fekvő számlánkra. Az a filozófiájuk, hogy nem lehet annyi sört inni, hogy még
egy korsóval ne férjen beléd. Egy népszerű televíziós utazási műsorban, egy cseh
mesterszakács mutatta be a megújult cseh konyha remekeit. A sok különleges étel
láttán a riporter megkérdezte a séfet, hogy mi a kedvenc étele, a válasz gyors
és határozott volt: a sör.
Csehországban a sör nemzeti ital, közel 500 félét
gyártanak.
Akkor igyunk egyet! Egészségünkre!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése