A Villányi borvidék
A villányi hegység lankáin a szőlőművelés eredete feltételezhetően
a keltákig, bizonyíthatóan a rómaiakig nyúlik vissza.
A Szársomlyó hegy
oldalában feltárt római kori oltárkő felirata szerint a rómaiak telepítették az
első szőlőket a kellemes klímát nyújtó hegy lábához.
A török uralom alatt Villány teljesen elpusztult, de a
szőlőtermesztés nem szűnt meg, mert a közeli falvak lakói a villányi szőlők egy
részét tovább művelték.
A mohácsi vész idején az elpusztult magyar falvakba a törökök szláv
és rác népességet telepítettek. Ők hozták magukkal a „kadarka” fajtát, és a héjon erjesztéses vörösborkészítés
technológiáját.
A megfogyatkozott lakosságot a XVII. század végétől
folyamatosan pótolták főleg német nemzetiségűekkel. Betelepülésük jelentős
változásokat okozott a szőlőtermesztésben és a borászatban.
Magukkal hozták a ” Kékoportó” szőlőfajtát is. A falvak közelében ekkor épültek a pincesorok.
A XIX. században filoxéra pusztította el Villányban is,
mint egész Európában a szőlőket.
Teleki
Zsigmond villányi szőlőnemesítőnek köszönhető az ültetvények megújítása. Az
ő nevéhez fűződik azoknak a fajtáknak a kinemesítése, melyek segítségével a
filoxéra után megkezdődhetett a szőlőültetvények újratelepítése Európa-szerte.
Néhány
szó erről a katasztrófáról:
A filoxéra, a levéltetvek közé tartozó, a szőlő
gyökerein élősködő rovar. A kártevő bonyolult, több
nemzedéken keresztül tartó szaporodását nehezen ismerték ki a szőlészek, ezért
a védekezésre is lassan találtak hatékony módszert.
Először a szénkéneggel sikerült
megállítani a filoxéra terjedését. A záptojásszagú, színtelen és illékony gáz a
talajba fecskendezve elpusztítja a rovart.
A másik védekezési módszert
szintén egy francia gazda dolgozta ki, aki saját félig elpusztult ültetvényét
vízzel árasztotta el.
Folytatták a kereséseket, s megtalálták a megoldást: a
vadszőlőbe oltott új vesszőket. A talaj maradhatott akár fertőzött is, az
oltványok gyökérzete ellenállt, ugyanakkor a felszínen lévő vesszők és a
lombozat veszély nélkül fejlődhetett.
Jó védekezési lehetőség volt a homoktalajokon történő
szőlőtelepítés is. A homoktalaj megakadályozta a filoxéra lárvájának és a rovarnak
a mozgását, mivel annak járatai beomlottak, ugyanakkor a kadarka gyökérzete hosszú és szerteágazó, így jó vízkereső és
vízfelvevő, ezért a homokon jól fejlődik.
A
„kadarka”
A neve az albániai Shkodra város szerb-horvát "Skadar" nevéből ered.
Magyarországra a Balkán-félszigetről került a XVIII. században.
A mára már teljes egészében magyarnak tekintett fajtával minden olyan
borvidéken találkozunk, ahol számottevő vörösborkészítés van, így Villányban és
Egerben is.
A kadarka az utóbbi évtizedben szinte nemzeti üggyé vált, a magyar
fogyasztók nagy előszeretettel vásárolják.
A tokaji aszú és a bikavér mellett a kadarka a harmadik nagy bor-hungarikum.
Kikerics a villányi borok védjegye.
A kikerics egyedülálló, kizárólag a Szársomlyó hegy déli oldalán, a meleget
elsőként megháláló, a legkorábban nyíló virágunk.
A villányi bor is ilyen, mert
a Szársomlyó és a Villányi hegység hegyoldalaiban, dombtetőin és völgyeiben, a
legtöbb meleget élvező szőlőültetvények terméséből készül.
Villány:
A történelmi borvidék névadó települése, a bor városa,
itt minden a borról szól. Egymást érik a híres pincészetek, több mint 200
család foglakozik a borászattal.
Azt szokták mondani, hogy a borvidéki ember is úgy ide
gyökerezett, mint a szőlő! Mélyen!
Villány ősidők óta lakott település. Először a kelták,
majd a rómaiak és a rácok lakták e vidéket.
A Villányi hegység klímájában a mediterrán hatás
érvényesül, aminek köszönhetően évi 2000 óra fölött van a napsütéses órák
száma.
Villány 1987-ben egy nemzetközi zsűritől megkapta a
"Szőlő és bor városa"
címet. 1988-ban megalakult a Villányi Borrend "Custodes Vinorum de Villány" néven. Már többen is
elnyerték az „Év borásza” kitüntető címet.
Villány főutcáján, a történelmi pincesoron végigsétálva
megkóstolhatod a híres borfajtákat, mire a végére érsz, garantált a jó
hangulat.
Nézzünk meg néhány fotót a pincékről és a villányi
dombokat a kilátóról! Tanácsosabb először a kilátóra felkapaszkodni, és csak
utána menni a pincék közelébe.
Villánykövesd:
Villánykövesd, a Fekete-hegy keleti lábánál fekvő Árpád
korabeli település, a villányi borút egyik legszebb és leglátványosabb állomása.
Villánykövesd nevezetessége a háromszintes, műemlék
pincefalu. A több mint 50, szorosan egymáshoz simuló pincében megnézhetjük a
szőlőfeldolgozás és a borkészítés eszközeit, megismerhetjük a gyakorlatát és
megkóstolhatjuk a zamatos borokat.
A hatalmas hordók, és a gúlákba rakott borospalackok
látványa is lenyűgözi a látogatókat.
Ha mindent végignéztél, sokfajta bort megkóstoltál,
akkor bizony jólesik egy kis tartalmas ennivaló.
Itt erre is fel vannak készülve, válogatott finom
étkeket kínálnak, melyekre ismét inni kell.
Az olasz templomépítő mesterek által alkotott
Batthyány-pincében tartják minden év szeptemberének második felében az Európai Bordalfesztivál megnyitóját.
Palkonya:
A Palkonya, jellegzetes „egy utcás” falu legnevezetesebb
műemlék együttese a faluvégi domboldalra épített, 53 présházból álló pincesor.
Palkonyán a lakóházak fele helyileg védett műemlék.
A falu katolikus templomát a Batthyány család építette.
A messziről is jól látható piros kupolás templom a magyarországi körtemplomok
egyik legszebbike.
Nézzünk meg egy videót a borvidékről:
https://www.youtube.com/watch?v=MsQHRatn9yo
A villányi borúton végigmenve (nem dülöngélve), a nap végén egy pohár borral a kezedbe, igyál az itt élő szőlőtermelők és borászok egészségére is.
https://www.youtube.com/watch?v=MsQHRatn9yo
A villányi borúton végigmenve (nem dülöngélve), a nap végén egy pohár borral a kezedbe, igyál az itt élő szőlőtermelők és borászok egészségére is.
Megérdemlik!
2013
Április
Egészségetekre Péter,ebben a hüvös időben ez jó program köszönöm
VálaszTörlésKEDVES PETER ! KÖSZÖNÖM E TÖBB, MINT GYÖNYÖRŰ ÉRTÉKES LÁTNIVALÓ ÉLMÉNYEKET. CSODÁLATOSAN REMEK, SZUPER. ÖRÖM LÁTNI, ÉS TUDNI RÓLA. SZÍVBŐL GRATULÁLOK NEKED, E SOK MINDEN SZÉPSÉGHEZ, AMIHEZ ÁLTALAD JUTOK, ÉS JUTUNK! SZÍVÉLYES ÜDV, SZERETTEIDDEL EGYÜTT, SOK PUSZI INCI ÉS CS.
VálaszTörlésMIKLÓSNÉ MÉSZÁROS 2013.06.01
Jó bor, jó egészség!
VálaszTörlésKedves Péter!
VálaszTörlésMint minden alkalommal elkápráztatsz engem a csodálatos videóiddal!!
Köszönöm Neked és egyben gratulálok a tehetségedhez!!!
Csak fele ennyire szeretnék ügyes lenn !
További nagyon kellemes időtöltést - mert ehhez idő, türelem és szeretet kell -
nagyon szép napot kívánok Neked:ESZTER
Kedves Péter!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy beavattál ezekbe a gyönyörű tájak,érdekességek megismerésébe.
További jó utazásokat,és megosztásokat kívánok!
Bízonyára néhány pohárral megkóstóltál a villányi kadarkából, váljék egészségedre. Köszönöm az ismertetőt. Üdv.: janosgyula
VálaszTörlésKöszönöm a sok értékes hozzászólást, örülök, ha sikerült néhány kellemes percet szereznem.
VálaszTörlésNagyon szép értékes beszámoló , köszönöm szépen
VálaszTörlésKöszönöm a beszámolót nemcsak a tájról de még a filoxéráról is mint laikus sokat megtudtam eddig azt hittem, hogy az egy gomba betegség csak annyit tudok mondani gratulálok
VálaszTörlésKöszönöm! ♥♥♥
VálaszTörlésKöszönöm tartalmas beszámolódat a Villányi borvidékről. Biztos, hogy nem csak Tokaj-hegyalján teremnek tüzes, nemes borok. Üdv.janosgyula
VálaszTörlésKöszönöm a tartalmas beszámolót , Villány és környékét nem ismerem így legalább ízelítőt kaptam a környékről. ( Nagyon élveztem a debreceni képeket engedd meg , hogy itt köszönjem meg. ) Szeretettel Klára
VálaszTörlésKöszönöm szépen az értékes beszámolót..!
VálaszTörlésÜdvözlet :Mária