Costa del Sol
A Costa del Sol-nak, azaz a Napos partnak nevezik azt a mintegy
150km. hosszú partszakaszt, amely a Földközi-tenger egész andalúziai partját
felöleli.
Fővárosa, Malaga, a part menti települések
gyakorlatilag egybeépültek, csak egy látványos kapu, vagy egy színes tábla
jelzi, hogy új városkába értünk.
A
tájegység nevéhez méltóan, a napsütéses napok száma, meghaladja a 320-at
évente.
A
homokos, néhol kisebb szirtekkel tagolt partot, tarka napernyők színesítik, az
egész évben színes, nyíló buja virágokkal övezett sétányok igazi
turistaparadicsommá varázsolták a környéket.
A tengerfenék tisztán homokos, nem mélyül hirtelen, ideális a
családi fürdőzésre.
A part mentén éttermek, szórakozóhelyek tömkelege várja a
turistákat, és a szórakozni vágyókat. Tipikus tömegturizmust láthatunk hatalmas
szállodákkal, rengeteg apartmannal.
Nem csupán a tengerparti nyaralás vonzza a látogatókat, hiszen
Andalúzia gazdag kulturális és történelmi emlékekben, és a gyönyörű tájak mellett
élvezetes gasztronómiai kalandozásban is lehet részünk.
Torremolinos
Malagától elindulva a Costa del Sol-on, az első jelentős település,
Torremolinos, számos kávézóval, kocsmával, étteremmel, élénk éjszakai élettel,
rengeteg szórakozóhellyel.
Itt kezdődik az igazi beach hangulat, ide nem elsősorban pihenni
jönnek a turisták. Már az ókorban is lakott terület volt, később több nemzet is
meghódította, most a turisták hada szállta meg.
Itt találhatjuk a partvidék legnagyobb vízi vidámparkját, mely az
Aqualand nevet viseli, de van hagyományos vidámpark is, a Tivoli World, a
krokodilfarmról nem is beszélve.
A belvárosban sétálóutcák, bevásárlóközpontok mellett, sok egyéb
más lehetőség kínálkozik a pénzköltésre
Hatalmas szállodák, a mór építészet stílusjegyeit magukon viselő
mediterrán apartmanok, várják a szórakozni vágyókat.
A sudár datolyapálmákról időnként melletted koppan egy-egy
koraérett gyümölcs, a pálmaágak között színpompás papagájok kergetőznek hangos
rikácsolással.
Időnként rendelsz egy koktélt, így telnek a napok a spanyol
tengerparton.
Mijas:
A tengerparttól kissé távolabb, a hegyoldalban búvik meg, ez a
hangulatos andalúz kisváros.
Itt
található a Ferias, Spanyolország
egyik legősibb bikaviadal-arénája, ahol a bikaviadalok mellett látványos
flamenco előadásokat is rendeznek.
A csinos lányok között egy kiöregedett artista is szaporázza a
lépteit, géppuskaként kopog a cipője, mégis az embernek az, az érzése, hogy
Sancho Panza egyik kései utódját látja.
Nézzetek meg egy igazi andalúziai flamenco-t.
Ami a bikaviadalokat illeti, úgy látszik, a spanyoloknál is veszít
népszerűségéből, a szórakoztatásnak ez a fajtája.
Az arénába külön lehet jegyet váltani a napos, és az árnyékos
oldalra. Az aréna nagyon lassan telt meg, a kezdés előtt néhány perccel azonban
betódult több tucat öregúr, lehet, hogy a közeli, elaggott torreádorok
otthonában volt vasárnapi kimenő.
A bikaviadalról is készült egy videó, de csak erős idegzetűek
számára javasolt a megtekintése:
A bikaviadalon látottak hatására, megpróbáltam lebirkózni egy
tehenet, de ijedtében szoborrá változott.
A hangulatos, romantikus fekvésű kanyargós utcácskákon lévő
üzletekben, bazárokban, megtalálhatjuk a tengerparton fellehető csecsebecsék
szinte mindegyikét.
Burro taxik: A központból
kitiltották a gépjármű közlekedést, a forgalmat rendszámmal ellátott szamarak,
az úgynevezett, „burro taxik” bonyolítják. Ezek díszesen felszerszámozott
személy és teherhordó csacsik.
Néhány felvétel Mijas
városáról:
Gasztronómia:
Az andalúzok nyáron későn kelnek, napközben inkább kis adag könnyű
ételeket esznek, salátákat, halételeket. A fő étkezés az esti órákra tevődik
át.
A spanyol ételek fűszerezése eltér a miénktől, sajnos nem mindig
előnyére, az ánizsos véres hurka nem lett a kedvencem.
Jellegzetes és kedvelt ételük a „gazpacho”, amely paradicsom, paprika, és különböző zöldségek,
valamint olívaolaj hideg keveréke, fogyasztás előtt még tesznek bele apróra
vágott hagymát, paradicsomot, paprikát, uborkát. Finom ízű és a melegben,
rendkívül üdítő hatású leves.
A tengerparton természetesen a "tenger gyümölcsei"
jelentik a kulináris élvezeteket. Érdemes megkóstolni a parázson sütött apró
szardellát.
A parti vendéglőkben elképesztő iramú a kiszolgálás. A pincérek
futólépésben közlekednek, ordítva közlik a séffel és a pultosokkal a
rendeléseket, de azért szívesen beszélgetnek egy kicsit a vendégekkel,
természetesen ezt is emelt hangerővel teszik.
Az olaszokról szoktuk mondani,
hogy harsányak, de az andalúzokhoz képest zsolozsmázó barátok dünnyögésének
tűnik a beszédük.
Az italokhoz, sokszor rendelés nélkül is felszolgálnak „tapas”-t, amely apró falatkákat
jelent, és ezernyi formában készül, és célja a gyomor kibélelése, hogy még
többet tudj inni. A szó, a tapar= letakarni igéből származik.
XII. Alfonz királytól eredeztetik magát ezt a jó szokást. Őt
kínálták egyszer cádizi borral, és mivel nem szerette volna, ha por kerül a
borospoharába, egy szelet sonkával lefedték a serleget, így nyújtva oda az
uralkodónak. Na, ez annyira megtetszett neki, hogy ezen túl mindig így kérte
italát.
A „paella” az andalúz
gasztronómiában is jelentős szerepet játszik, bár ez az étel Valenciából
származik. Ez kagylóval, rákkal, hússal dúsított zöldséges rizs.
A másik jellegzetes és nagyon finom étel, a „pil pil” bő olívaolajban kisült rákocskák, nagyon sok
fokhagymával.
A gasztronómiai különlegességek közül nem szabad kihagyni a „serrano” sonkát, mely a hazánkban
őshonos mangalica sertésből készül, sózással és érleléssel, nem füstölik.
Szinte mindenhol lehet
kapni, vékony szeletekre vágva, nagyon ízletes és száraz, tehát inni kell rá.
Ennyi étel után feltétlenül inni
kell valamit, szerencsére Andalúzia, a finom nedűket is széles választékban
kínálja.
A méltán híres andalúz vörösborok
helyett a táj jellegzetes italát, „sherry”-t szeretném bemutatni. Sokan angol italnak
tartják, de a sherry előállításának központja Jerez de la Frontera városa. Neve
is innen ered, Jerez régi angol neve 'Sherry'.
A sherry érlelése és keverése
egyaránt az ún. solera-rendszerrel történik. Hordókat több szintben egymásra
rakják. A legfelső sorba kerül a legfiatalabb bor, a legalsóba a legöregebb.
Ez utóbbit hívják tulajdonképpen
solerának (a spanyol suelo - talaj, padló szóból). Aromájuk a tokaji
szamorodnira emlékeztet.
Az aranyszínű, száraz amontilladó
vagy a kissé fanyar, sötét olorosó borhoz remekül illik az olívabogyó
sajtszelettel, vagy a serrano sonka.
A közkedvelt sherry brandy,
ezeknek a boroknak a párlata. Sajnos az üveg már nincs tele, mert muszáj volt
megkóstolni.
Az olajbogyók és az olívaolaj a vidék meghatározó terméke. Az
olajbogyókat szeptemberben szüretelik először, ilyenkor csak a 40%-át szedik
le, ez a zöld olívabogyó.
A többit decemberben szedik, addigra teljesen beérik,
ez a fekete olívabogyó. Az olajat a bogyókból sajtolják, a legjobb minőségű, az
extra szűz, amelyet válogatott bogyókból készítenek a leszedést követő 24 órán
belül.
Az olívabogyókat megtöltik, paprikával, fokhagymával, mandulával,
és az olajokat is ízesítik különféle fűszerekkel.
Előnyös tulajdonságai és kiváló élettani hatása miatt, folyékony
aranynak is hívják.
Costa del Sol 2010 Készítette: Vincze Péter
Péter.! ..Köszönöm szépen ismét gazdagabb lettem ,egy Csodálatos látvánnyal ..!!!
VálaszTörlésÜdvözlettel: Mária
Köszönöm Péter! Érdekes minden úti leírásod élvezetes olvasni, és az a sok szép felvétel igen csodássá teszik. További kellemes utazást. Szeretettel Klára
VálaszTörlésSzép vidék, őszelőn el kellene látogatni oda. Köszönöm az igényes tájékoztatót. Üdv, janosgyula
VálaszTörlésKöszönöm az észrevételeket.
VálaszTörlésNagyon szép, köszönöm szépen
VálaszTörlésKedves Vincze Péter! Köszönöm az információkat, nagy élvezettel olvastam!
VálaszTörlés