Translate

2015. április 16., csütörtök

A Betléri kastély

A Betléri kastély

Betlér község a Sajó folyó mellett fekszik Rozsnyó várostól nem messze. A falu bányásztelepülésként keletkezett és Bethler néven említik először.
A település északi végén áll az Andrássyak kastélya, melynek építése a 18. század elején kezdődött, amikor Andrássy István, egy régebbi épület alapjait felhasználva építtette fel a ma is látható várkastélyt.
A nemesi család ide költözött Krasznahorka után.
Ez a nemzeti műemlékként számon tartott betléri Andrássy-kastély, Szlovákia egyik legszebb ilyen jellegű műemléke.
Az Andrássy kastély mai eklektikus formáját 1880 körül nyerte el, amikor Andrássy Manó, a "vasgróf" (akiről Jókai Mór a Fekete gyémántok Berend Ivánját mintázta), négy saroktornyot építtetett hozzá.
Klasszicista jellegét elveszítve vadászkastéllyá és nagyúri lakhellyé vált. Jelenleg abban a formájában látható, ahogyan az Andrássy család 1944-ig használta.





A kastélyt gyönyörű díszpark veszi körül tóval, vízeséssel, kúttal, az egykori könyvtár és állatkert épületeivel. 
A díszpark Heinrich Nebbien, híres cseh kertészmérnök tervei alapján készült, aki többek között a budapesti Városliget alapításánál is közreműködött. 



A kastélymúzeum a nemesi életforma bemutatására specializálódott. A látogatás során betekintést kapunk egykori főrendjeink mindennapi életébe és lakáskultúrájába.







Híres a fegyver, festmény és porcelán gyűjteménye.



Andrássy Lipót által alapított barokk  könyvtár


 A könyvtár, eredetileg a kastélyon kívül helyezkedett el, csak később került át a kastélyba. 
A filozófiai, történelmi és tudományos munkákat is tartalmazó  bibliotéka, az egyik legszebb barokk könyvtárszoba Közép-Európában.


Andrássy Franciska és Dénes mauzóleuma Krasznahorka-váralján

 Gróf Andrássy Dénes a mauzóleum építtetője, Magyarország és később az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb nemesi családjának, az Andrássy család fiatalabb, monoki ágának utolsó férfi leszármazottja volt.
A gróf egy polgárlányt, Hablawetz Franciskát vette feleségül, és ezzel a rangon alul kötött házassággal megszegte a nemesi hagyományokat, ezért apja megfosztotta az elsőszülöttnek kijáró jogoktól.
Később mégis Dénes gróf örökölte az óriási vagyont, melyből bőkezűen áldozott iskolák, kórházak, árvaházak, szegényházak és múzeumok építésére. Andrássyék voltak az elsők, akik nyugdíjat fizettek alkalmazottainak.
Az ifjú pár utazgatásai során annyira megszerette a ravennai építészetet, hogy a ravennai Theodorik-mauzóleumhoz hasonló mauzóleum építése mellett döntött. Az egyedülálló szecessziós műemlék építését 1904 őszén fejezték be, melyet egy nagy kiterjedésű parkkal öveztek.
Dénes és Franciska házassága harminchat évig tartott, mindketten a mauzóleumban alusszák örök álmukat.




A kőfalon kívül, a külső parkban helyezték el a házaspár hűséges kutyáját ábrázoló, vörös márványból készült szobor másolatát.
A tacskó életnagyságú szobrát egy müncheni művész készítette. 




              Betlér 2015                                                              Készítette: vinpet

                                                                                               Forrás: internet

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép! Köszönöm, hogy megmutattad! ☺

    VálaszTörlés
  2. Igazi gyöngyszem a vidéken, köszönöm szépen. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés