Translate

2020. július 24., péntek

Somogyi kirándulás


Somogyi kirándulás
Somogyország, a balatoni üdülővárosok és a gyönyörű megyeszékhely Kaposvár mellett, számos érdekes, történelmi és kulturális élményt kínál a látogatóknak. Ezek közül szeretnék bemutatni néhányat.
Somogyvámos, Pusztatorony:
Somogyvámos határában sétálva, a kukoricaföldek és a mosolygó napraforgó táblák mögött egyszerre elénk bukkan egy magányos, romjaiban is fenséges torony. Az Ihász-dűlőnek nevezett dombon látható a Pusztatoronynak nevezett középkori templomrom.






A Pusztatorony romja a korai letelepedés bizonyítéka. A régészeti feltárás és az építészettörténeti kutatás szerint az eredetileg román stílusban épült templom egyhajós, félköríves szentéllyel valószínűleg a XII. században épült.

Somogyvári Bencés Apátság
Szent László király alapította hazánk egyik legjelentősebb monostorát Somogyváron 1091-ben. Az egykor virágzó apátságra ma már csak a romok emlékeztetnek.
Nem lehet véletlen, hogy Szent László király itt, Somogyország szívében alapított monostort. Ez ugyanis Koppány földje volt. 997-ben innen indult végső csatájára a pogány vezér. A Várdomb aljában lévő forrás legendája szerint Koppány legyőzése után itt mosta le kardját Szent István király.



A XI. századi királyi alapítású monostorok között a tihanyi mellett a somogyvári az egyetlen, amelynek alapításáról hiteles feljegyzés (notitia) maradt ránk. Alapításának ünnepén, 1091-ben, Szent László király mellett jelen voltak országos és egyházi főméltóságok, II. Orbán pápa követe, Saint-Gilles apátja szerzeteseivel és Péter, a somogyvári monostor apátja. A király rendkívüli gesztusa volt, hogy a somogyvári szerzeteseket a többi magyarországi bencés rendháztól eltérően nem rendelte a pannonhalmi apátság alá. 




Az új látogatóközpont interaktív kiállításával élményszerűén mutatja be a monostor egykori mindennapjait és Szent László életét.




A kilátóról nagyszerű a rálátás a hajdani monostor épületmaradványaira.




Történelmi érdekességek:
1192-ben III. Béla király kezdeményezésére szentté avatták László királyt. Ekkor jegyezték le legendáit, és ekkor születtek az őt dicsőítő himnuszok, miseszövegek. A legenda szerint a temetés idején egy fényes ragyogású csillag mutatott az égen a kolostor irányába, ahová szent testét helyezték.
Az ereklyesír:
Somogyvár legjelentősebb, és legrejtélyesebb pontja a templomban feltárt ereklyesír. A legújabb kutatások szerint Szent László nem volt eltemetve Somogyváron. Ez azonban nem zárja ki, hogy szentté avatása után a bencések Váradról kaptak egy ereklyét.


A kocsi csoda:
Szent László király még életében úgy rendelkezett, hogy testét Váradon, az általa alapított székesegyházban temessék el. Halálakor kísérői a nagy meleg miatt úgy döntöttek, hogy mégis inkább a közeli Fehérvárra, Szent István és Imre herceg nyughelyéhez viszik a király testét. Éjszaka azonban, amikor mindenki aludt, csodálatos körülmények között a szekér „magától indult Váradra a helyes úton".


Széchenyi kastély
A jelenlegi kastély helyén álló épületet, előbb Széchenyi Zsigmond építette át eklektikus stílusban, majd Széchenyi Dénes bővítette 1870-ben. A kastély belső, művészi faburkolatának román stílusú motívumát egy juhászlegény faragta, akit a gróf taníttatott ki erre a mesterségre. A kastély ma sérült gyermekek nevelőotthona.






Szász Endre Kastélymúzeum
A művész életművét gondozó közhasznú egyesület 2011-ben alakult, és nyitotta meg a Szász Endre Kastélymúzeumot. Várdán, Szász Endre egykori lakhelyén, a hat hektáron elterülő ősfákkal körülvett emlékház előzetes időpont egyeztetés alapján látogatható.







Nézzünk meg egy videót a somogyi kirándulásról:

https://www.youtube.com/watch?v=DsH92xLlk2M                                                                                                                                                                                                                                      vinpet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése