Translate

2024. május 1., szerda

Pisa városa

 Séta Pisa városában

Pisa történelmi városa Olaszország középső részén Toszkána tartományban az Arno folyó két oldalán fekszik. A város külön színfoltja és varázsereje a híres ferde tornyot is magába foglaló Csodák tere, a Piazza dei Miracoli, melyet egy külön blogban mutatok be.

Ismerkedjünk Pisa városával!

Pisa nem kizárólag a Csodák teréből áll. Érdemes elkalandozni a középkori szűk utcákon, végigmenni a hangulatos Borgo Stretto-n, a helyiek kedvelt sétáló és bevásárló utcáján. A keskeny utcát középkori palotaépületek szegélyezik. Mindig forgalmas, márkás üzletek és kávéházak találhatók, az árkádok (portikuszok) pedig a tűző nap és az eső ellen nyújtanak védelmet.






A Borgo Stretto sarkán található Galilei szülőháza a Casa Bocca.


A Vettovagli tér

Ez Pisában a piac színhelye, itt pakolják ki még ma is az árusok minden reggel a portékáikat. Ez talán a legjellegzetesebb középkori része a városnak, néhány lakótoronnyal, sikátorokkal, hangulatos kis éttermekkel.

A Cavalieri tér

A másik központi tér a városban a Piazza dei Cavalieri, nevét a Szent István Lovagrendről kapta. A gyönyörű tér egykor a Pisai Köztársaság politikai székhelye volt. A téren látható a Palazzo dei Cavalieri, amely a Normale di Pisa Egyetemnek ad otthont és I. Cosimo hatalmas szobra.


Az Órapalota (Palazzo dell’Orológio)

A Hírességek tornyát más néven Óratornyot még Dante is megemlíti az Isteni színjátékban. 1607-ben a Szent István Lovagrend megbízásából épült, és gyengélkedőként működött. Az épület két kora-középkori toronyház összeépítéséből jött léte, az órát csak évekkel később az építették hozzá.

Santa Maria Della Spina templom

Az Arno part gyöngyszeme a rakpartra támaszkodó bájos gótikus templom, a Santa Maria della Spina (“Tövises” Szűz Mária). Karcsú, finoman csipkézett tornyaival, a miniatűr fülkékben megbúvó gyönyörű szobraival egy igazi ékszerdoboz.


A feljegyzések szerint valamikor a XIII. század közepén kezdték építeni, szinte a folyó medrében. 1325-ben nyeri el a ma is megcsodálható művészi, gótikus formákat. Mai nevét 1333-ban kapja, amikor egy jómódú pisai kereskedő Jézus töviskoronájából származó tövist ajándékozott a templomnak.  A belső tér kevésbé dekorált, de itt található az úgynevezett Rózsás Madonna, Andrea és Nino Pisano gótikus remekműve.

A templomra folyamatos veszélyt jelentettek az Arno folyó gyakori áradásai. Többszöri restaurálás után, 1871-ben darabjaira szedték a templomot, és néhány méterrel  magasabban újra felépítették.

 A Tuttomondo

Mit is takar ez a különös elnevezés? Egy nagyméretű, művészi falfestményről beszélünk.

Keith Haring amerikai pop-art művész 1989 júniusában érkezett Pisába, és a pisai művészeti iskola hallgatóival együttműködve készítették el a Sant’ Antonio kolostor falát díszitő 180 négyzetméteres freskót. Az alkotás során az első nap Haring szabad kézzel, vázlatok nélkül rajzolta fel a klasszikus kontúrokat, aztán a diákok és az arra sétáló járókelők színezhették a művet. A falfestmény a Tuttomondo címet kapta, és mint később kiderült a művész utolsó munkája lett, ugyanis 1990 februárjában AIDS-betegségben elhunyt.

A béke és harmónia pop-art freskója az egyetemes béke üzenetét közvetíti.


Pisa városa remek kiinduló pont Toszkána felfedezéséhez és gyorsan elérhető innen a csodálatos Cinque Terre festői vidéke is.

Nézzünk meg egy videót a városról!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése