Translate

2016. május 23., hétfő

Barcelona nevezetességei: La Rambla

La Rambla

      Barcelona leghíresebb sétánya a Placa de Catalunyától a tengerpartig húzódó La Rambla melyen a nap minden órájában olyan tömeg hömpölyög, mint nálunk az ötvenes években a körúton. 


A Catalunya tér



 La Rambla kezdete

      A neve egyébként azt jelenti arabul, hogy áradás, mert egy kiszáradt patak helyére épült, melyet a középkorban köveztek le. 
     Korábban öt részre osztották a sétányt, ezért hívják Las Ramblas-nak is. Frederico Garcia Lorca a híres spanyol költő és drámaíró azt mondta a La Ramblá-ról, hogy jó lenne, ha ez az utca sose érne véget. 
     A Ramblát úgy kell elképzelni, mintha a budapesti Andrássy út két oldalán mennének az autók, középen pedig egy széles promenádon nézelődnének a sétálók.


     Az alaposan megcsonkított platánokkal szegélyezett sétányon apró kioszkok, mutatványosok, néhány euróért különféle trükköket bemutató élőszobrok és kávézók váltogatják egymást. Az utca egyik érdekessége, a virág és mandula árusok, melyek évszázadok óta működnek itt és azóta is egy – egy család birtokában vannak.

     Itt találjuk a Font de Canaletest, mely egy a 19. században épült kút, melynek, ha iszol a vízéből, biztos, hogy visszatérsz a városba. 
     A sétány közepetáján találjuk a híres La Boqueria piacot, mellyel szemben az Erotika Múzeum erkélyén egy kiöregedett örömlány riszálja magát hívogatóan.

    


     
     
     Nézzünk meg egy videót a piacról:
     
     https://www.youtube.com/watch?v=BN4RHIpPkY8


     A La Rambláról nyílik a Placa Real klasszicista jellegű árkádos tér a Három Grácia-szökőkútjával és Gaudí kovácsoltvasból készült lámpáival.


     A La Rambla déli végén találjuk Barcelona másik visszaköszönő jelképét a Kolumbusz-emlékművet, a hasonló nevű tér közepén.  
     A 60 méter magas oszlopon álló, 1888-ban készült szobor egészen közelről is megcsodálható, ugyanis az oszlop belsejében parányi lift viszi fel a látogatókat a kilátószintre, ahonnan gyönyörű a kilátás.


      A legenda szerint eredetileg azt szerették volna, hogy Kolumbusz Amerika felé mutasson, de aztán meggondolták magukat a városatyák, hiszen ez esetben a város, és Spanyolország belseje felé mutatott volna, ezért inkább Líbia felé mutat, és a hátát mutatja Spanyolországnak. 
     Állítólag ez is egyfajta tiltakozás Katalónia önállóságának korlátozása ellen.


        A szobor mögötti kikötőben modern bevásárló- és szórakoztató központ épült, ahol a hangulatos éttermek, kávézók és diszkók mellett egy óriási akváriumot is találhatunk. 

     Nézzünk meg egy videót: https://www.youtube.com/watch?v=AE211fyBO08

              2016 tavasz                                          Készítette: vinpet






1 megjegyzés:

  1. Igazi világváros, izgalmas, jó hosszú főutcával,de pihenésképpen biztosan bekukkantottál abba a "fránya" szexi múzeumba. Köszönöm érdekes leírásodat, üdv.janosgyula

    VálaszTörlés