Translate

2015. szeptember 15., kedd

A magyar puszta vadregényes folyója

A magyar puszta vadregényes folyója

Csónakázás a Hortobágy folyón.

Néhány szó a Hortobágyról:

A Hortobágy Magyarország legnagyobb füves pusztája, melyet a Tisza szabályozása előtt legelőnek használták. A gyakori áradások szinte simára gyalulták a felszínt, tökéletes síkságot alkotva.

Petőfi így ír a tájról:

„Hortobágy, dicső rónaság, te vagy az Isten homloka. Milyen szabadon lélekzem, mint tágul keblem! Mennyivel hosszabb utat tesz itt a nap, mint máshol! Megmérhetetlen a láthatár, s olyan, mint egy kerek asztal, beborítva az ég világoskék üvegharangjával, melyet egy felhőcske sem homályosít. Gyönyörű tavaszi nap van.”

A Hortobágy története, páratlanul gazdag élővilága, a pusztai romantika méltán kelti fel az érdeklődők figyelmét. A turisták sokasága keresi fel ezt a jellegzetesen magyar vidéket.




A Hortobágy folyó:
A Hortobágy folyót „Hortubaguize” (Hortobágyvize) néven már 1009-ben említik. Ekkor István király a folyó környékén lévő birtokai közül néhányat az egri püspökségnek adományozott.
A hatalmas puszta közepén ezüstös szalagként kanyargó folyót népdalban is megénekelték.

„Debrecennek van egy vize,
kinek Hortobágy a neve,
arra van egy kőhíd rakva,
kilenc lyukra van állítva”

Az egykori folyó már csak részben természetes képződmény. A Polgár melletti Vörös-mocsárból indult útjára, és vizét az Ágotai pusztáknál (Püspökladány, Karcag) a Nagy-Sárrét mocsárvilága nyelte el. Jelenleg onnan a Hármas-Körösig (Mezőtúr) főleg ásott mederben halad.

A folyó két partján főként nád és gyékény található, de sok helyen sűrű hínárnövényzet borítja. A nyílt vízen a vízitök sárga, és a tavirózsa fehér virágaiban gyönyörködhetünk. 









Élet a folyóban és a part mentén:
A folyó halban rendkívül gazdag, leggyakoribb a nyurga-ponty és a csuka, de előfordul itt kárász, dévérkeszeg, süllő, balin, sügér, angolna, törpeharcsa, kősüllő, domolykó, naphal, és olykor még horogra akad egy-egy termetesebb folyami harcsa is.
A folyó kétéltűekben is igen gazdag. Gyakori a kecskebéka és a part menti fűzfákon gyakran találkozhatunk zöld levelibékával.
Láttunk egy kis vízisiklót, amint jöttünkre a nádas védelmébe iparkodott. 


A part menti nádas sok madárnak ad otthont.
A figyelmes szemlélődő észreveheti a függőcinege fészkét, amit a part menti füzek víz fölé nyúló ágaira sző. 
A fészket a hím építi, ha nem tetszik a párjának, egyszerűen szétveri és lehet újat építeni. Régen a szegény pásztorok és pákászok a fészket csizmabélésként használták.
Itt él hazánk legkisebb gémféléje, a törpegém is, mely ritkán kerül szem elé. 
Sajnos most sem mutatkozott.
Ilyen a függőcinege fészke, és így néz ki a madárka.



A Kilenclyukú híd:

Magyarország leghosszabb közúti kőhídja mára a Hortobágy jelképévé vált. Korábbi fahidak helyén, 1827-1833 között épült, népi klasszicista stílusban, Povolny Ferenc tervei szerint.

Érdekes és hasznos tervezői megoldás, hogy a feljárókat szélesebbre tervezte, így a felhajtott gulyát, ménest könnyebben lehetett a hídra terelni. Ez jelentősen megkönnyítette a pásztorok és a csikósok dolgát.

Természetesen legenda is kapcsolódik a hídhoz. A monda szerint Rózsa Sándort kergették a pandúrok, a Hortobágy folyóhoz érve segítségére sietett kilenc szeretője, és egymás vállát átkarolva, egy élő hidat alkottak, hogy a szeretett betyár egérutat nyerjen. Rózsa Sándor át is ugratott a folyón, a pandúrok meg mind beleestek, mert akkorra az asszonyok már szétváltak.

Lehet, hogy a tervező pajzán fantáziájában a kilenc szerető, kilenc lyukat jelenített meg, és ezért lett ilyen a híd.











Nézzünk meg egy videót:


                            2015 szeptember                              Made by vinpet

7 megjegyzés:

  1. Köszönöm részletes leírásodat a Hortobágy folyóról, a Kilenclyukú híd komoly, masszív építmény, a videó mint egy vadvízi utazás. Üdv.janosgyula

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Péter! Gyönyörű felvételeket készítettél. 3 éve körül jártam ott azóta több ízben is meglátogatjuk a párommal sok képet készítettem én is. Jó emlékezni . Szeretettel nézegetem végig a képeket . Klára

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is többször voltunk itt, és minden alkalommal új élményekkel gazdagodtunk.

      Törlés
    2. Mi is többször voltunk itt, és minden alkalommal új élményekkel gazdagodtunk.

      Törlés
  3. Nagyon szép.!
    .sokszor voltam kirándulni ,ezen a tájon...!!
    Köszönöm szépen: Üdvözlettel : Mária

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó a bemutató, köszönöm! :-)

    VálaszTörlés